Pametne ideje koje pomažu da mali domovi deluju prijatnije i smirenije

Pametne ideje za mali stan mogu da promene kompletan doživljaj celokupnog prostora, pa se osećaj pretrpanosti i haotičnosti lako može zameniti osećajem prijatnosti i smirenosti...

Plus, ovakve pametne ideje koje danas delimo sa vama obezbeđuju da nema izgubljenih zona u kompaktnom životnom prostoru. Od pametnih trikova, do pametnih rešenja za skladištenje i još pametnijeg dizajna, ove ideje će inspirisati dekor čak i za najmanje udobna mesta.

Pre nego što počnete da tražite bilo koju vrstu ideja za dnevnu, spavaću sobu, predsoblje ili kupatilo, počnite sa sastavljanjem liste želja za vaš prostor i tačno utvrdite kako ćete ga koristiti. Kada saznate kakav osećaj želite da stvorite u tom delu doma, možete započeti onaj zabavni deo smišljanja ideja za dekoraciju.

Od promišljenog postavljanja nameštaja i genijalnih načina sa farbanjem zidova, pa sve do pametnih trikova sa zavesama, postoji čitav niz saveta i ideja da vaš maleni dom deluje veće nego što zapravo jeste. Primera radi, izaberote nameštaj sa istaknutim nogama tako da se vidi više poda – na ovaj način ćete prostor načiniti vizualno većim. Ovaj trik se posebno dobro uklapa u dnevnu sobu, jer su mnoge sofe i fotelje u klasičnom stilu obdarene upravo prekrasnim i naglašenim drvenim nogama.

Neka vaše police i zidovi postanu ugradni skladišteni prostor. Ako ima malo prostora za pomoćni stočić pored vaše sofe, postavite usku konzolu iza sofe koja će služiti kao polica za izlaganje.

Kada preuređujete, jedan od najlakših načina da učinite da mala udobna oblast bude prostranija je da unesete meke, neutralne nijanse u vašu sobu kako biste održali toplinu i privlačnost sobe. Neutralna sofa može pomoći da se osvetli prostor, ali vredi zapamtiti da neutralna ne mora da znači odabir jednostavnog dizajna. Naprotiv! Odabir stilova sa prelepim detaljima dodaće karakter malom prostoru bez nadjačavanja vaše šeme.

Pored toga, jastuci i navlake u smelijim nijansama i šarama mogu dodati osećaj opuštenosti i svežine. Alternativno, stolica sa akcentima je odličan način da dodate blještavilo boje i bez napora će podići tamniji prostor. Pa ipak, u manjem prostoru, pokušajte da vaše boje budu usklađene, kada su u pitanju nameštaj, pribor i boja zidova. Odlučite se takođe za zidnu rasvetu sa elegantnim profilom da biste povratili dragoceni podni prostor koji bi bio izgubljen zbog podnih lampi ili bočnih stolova sa lampama.

Iskoristite maksimalno prirodno svetlo u prostoriji tako što ćete sve u vezi prozora, vrata i balkona učiniti jednostavnim. Kapci su briljantna alternativa zavesama koja obezbeđuje adekvatnu privatnost i kontrolu svetlosti bez zauzimanja prostora. Ako ipak odaberete zavese, neka onda budu što svetlije i uverite se da se mogu ukloniti sa prozora ili pak isprobajte rimske ili rolo zavese.

Povezane teme