Kako pomoći sobi da izgleda manje?

Više slika

Više slika

Do sada smo se uglavnom bavili malim prostorijama i istraživali nove načine kako da malu prostoriju učinimo vizuelno većom.

Međutim, šta se dešava kada je situacija obrnuta, odnosno onda kada u svojoj kući imate prostoriju koja jednostavno izgleda kao bunar bez dna, i stalno traži još i još i još nameštaja?

Osim što ponekad deluje zastrašujuće, velika soba uglavnom nikada ne pruža osećaj ušuškanosti. Ovo je ujedno i prvi korak koji moramo načiniti kada je opremanje ovog gorostasa u pitanju. Podela na zone je proces koji treba da obuhvati pronalaženje idealnog mesta za zasebne aktivnosti: gledanje TV-a, čitanje, razgovor, ručanje, druženje s prijateljima.

Kako nedostatak kvadrature u ovom slučaju ne predstavlja nikakav problem, tako bez imalo griže savesti u centar sobe možemo postaviti ugaonu garnituru najvećih mogućih dimenzija. Ona nam, primera radi, može poslužiti i kao odlična pregrada između dela za ćaskanje i opuštanje i dela za čitanje.

U istu svrhu možemo koristiti i police sa knjigama, kao i otomane, taburee i slično.

Velika dnevna soba sebi može da dozvoli i galantnost po pitanju izbora trpezarijskog stola, pa tako slobodno možete ići sa ovalnom verzijom koja obuhvata 12 stolica, kao i većim tepihom.

Ne zaboravimo da naglasimo da je izbor tamnih boja obavezan kada je dekoracija velike prostorije u pitanju. Tamne boje odnosno topli, duboki tonovi upijaju svetlost pa će soba automatski izgledati manja. Ponekad i farbanje plafona u tamniju boju može imati sličan efekat (vizuelno spuštanje).

Za kraj, još jedno “upozorenje” - ne preterujte sa svetlom! Koliko god da je kod malenih prostora naglasak na svetlosti u svakom mogućem pogledu, kod velikih soba je bolje eksperimentisati sa teškim tkaninama u što bogatijim bojama, pa bi tako svetle, prozirne zavese trebalo da odu u zaborav.

Povezane teme

19.02.2024 Ideje

Kako brzo i lako očistiti sudoperu od nerđajućeg čelika?

Tu smo da vam otkrijemo najbolje metode čišćenja i damo savete kako da održavate besprekoran izgled ovog jako važnog kuhinjskog elementa i u godinama koje dolaze.

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.