Zgrada nemačkog muzeja omogućava spiralni pogled na nauku

Ova nesvakidašnja građevina smeštena je u srcu nemačkog grada Hajlbrona...

Radi se o građevini koja je zamišljena kao spiralni niz prostora koji nudi fino koreografisano iskustvo između unutrašnjosti zgrade i okolnog pejzaža. Nova zgrada je deo kompleksa sa preuređenim magacinom koji uokviruje malu pijacu odakle posetioci ulaze u muzej, prolaze kroz prostrani foaje a zatim kreću u obilazak duž pomenute spirale.

Ovo ih vodi kroz četiri nivoa koji sadrže tematske izložbene prostore koji se fokusiraju na naučne i tehnološke predmete. Za mlade posetioce postoje interaktivne medijske instalacije, gde mogu primeniti ono što su upravo naučili u svojim školama i na fakultetima.

Tematski delovi na svakom spratu su postavljeni u obliku potkovice oko samog jezgra zgrade kao i atrijuma pune visine u koji su umetnute kabine koje sadrže interaktivne stanice. Konačno, spirala dovodi posetioce na uređenu krovnu terasu sa koje se pruža panorama duž cele doline Nekar. Na krovu se takođe nalaze astronomska opservatorija i auditorijum za eksperimentalno pozorište.

Alternativni put vodi do podruma, gde se nalazi bioskop 360° Science Dome kao i prostori za organizovanje privremenih izložbi. Zgrada Experimenta je poput kutije sa alatima čija arhitektura pojačava obrazovnu svrhu naučnog centra. Ona predstavlja pogled u daljinu, u pravom smislu te reči, a istovremeno nam dozvoljava da bacimo pogled i ka unutrašnjosti, makar to bilo i kroz mikroskop.

Izvor: archdaily

Povezane teme