Kako da pravilno gletujete zidove

Više slika

Više slika

Gletovanje pripada pripremnim radovima prilikom krečenja zidova i glet masa se nikada ne smatra završnim slojem, jer se preko nje uvek mora naneti još nekoliko ruku poludisperzije.

Nakon gletovanja mogu biti nanošene boje, ali i tapete, ili bilo koja druga, njima slična, zidna površina. Ovom postupku možete prići na više načina i u zavisnosti od toga koju vrstu završnih radova želite. Pre samog otpočinjanja gletovanja morate tačno znati šta ćete naneti na vaše izgletovane zidove, kako biste postigli željeni efekat. Ova stavka je veoma bitna, jer se koriste različite vrste glet masa, isto kao i tehnike u nanošenju istih. U slučaju da se neki od ovih zahteva ne ispoštuje u potpunosti, postoje velike šanse da vaši završni radovi ne dosegnu odgovarajući kvalitet.

1. Zbog čega je gletovanje veoma važno

Prilikom adaptacija, renoviranja ili skidanja tapeta, dolazi do pojave neravnina, oštećenja starih podloga i sličnih stvari, zato gletovanje zidova predstavlja krucijalnu radnju, koja ide pre nanošenja bilo kakvih boja, kako bi se ove nepravilnosti na pravi način sanirale i zidovi zaštitili za ubuduće. Gletovanje zidova je upravo iz ovog razloga jedan od najvažnijih postupaka prilikom izvođenja molerskih radova.

2. Postupak gletovanja zidova

U svim molerskim poslovima, priprema samih zidova je prva stvar koju je potrebno učiniti. U slučaju da je zid zaprljan, veoma je važno očistiti, dok se ovom prilikom najčešće koristi kalijumov sapun rastvoren u toploj vodi. Tek nakon čišćenja i adekvatnog sušenja zidova, možete pristupiti njihovom gletovanju.

3. Glet masa

Prilikom gletovanja zidova prvi sloj umešane glet mase mora biti nešto gušći od svih narednih. Ova smesa se pravi uz pomoć dodatka za bušilicu, nalik mutilici, ili mikserom, mešanjem vode i pripremljene mase iz džaka. Što su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta, tako da u tom slučaju sama smesa mora biti malo gušća.

4. Priprema glet mase

Nakon ispraćenog uputstva proizvođača i dovoljno dugog mešanja prilikom kog glet masa postaje potpuno homogena, veoma je bitno ostaviti je da odstoji oko 15 minuta, prilikom kojih će odreagovati svi aditivi u dobijenom jedinjenju. Nakon isteka ovog vremena, potrebno je ponovo dobro promešati smesu i tek onda pristupiti gletovanju.

5. Nanošenje gleta

Materijal se stavlja na gletericu koja se ukoso povlači po zidu čime se nanosi glet masa. U slobodnoj ruci možete držati špaklu, sa kojom ćete skupljti glet koji vam se razvukao po alatu i time ga ponovo fokusirati na određene tačke. Postupak je veoma zabavan i prilično mehanički, dok se kroz samo gletovanje na neki način možete i umetnički izraziti.

6. Šmirglanje

Nakon nanošenja prvog sloja i njegovog sušenja, prelazi se na šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima, finijom šmirglom i njime se skidaju sve izbočine sa zidova. Nakon završetka ovog postupka neophodno je ponovo premazati zid podlogom, kako bi se što bolje vezao drugi sloj gleta.

7. Drugi sloj gleta

Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, sa jedinom razlikom što je on sada nešto ređi. On služi za popunjavanje rupa i neravnina koje su ostale nakon prvog sloja. Po nanošenju drugog sloja gleta i njegovom sušenju, opet se pristupa šmirglanju, koje bi trebalo da dovede do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.

U slučaju da niste zadovoljni i smatrate da niste postigli zadovoljavajuć izgled zida, celokupan postupak možete ponoviti još jednom, ovoga puta još ređom glet masom. Nakon završetka gletovanja pristupate bojenju zidova u željene nijanse, ali tek kada se zidovi u potpunosti osuše. Svaki proizvođač glet mase na pakovanju naznači vreme koje je potrebno za sušenje, ali je idealno da to bude od dva do osam sati.

N.Đ.

Povezane teme

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.