Zdravo predgrađe ispunjeno je zdravim domovima

Kompanija Urban Splash rešila je da krene u izgradnju predgrađa u naselju Cambridgeshire, i svetu ponudi jedan sasvim novi pogled na dizajn domova za zdrav život.

Smešten na osam kilometara od Kembridža, Inholm je deo projekta koji uključuje izgradnju čak 43 stana kao i pejzaža dizajniranih da promovišu dobrobit, saradnju i duh zajednice. Ceo ovaj projekat teži da stane na put prostorima koji su posvećeni smeštaju automobila a ne ljudi. Zapravo, ovaj novi plan zdravog života uključuje društvenije ulice, zelene površine koji povezuju prostore, parkove, garaže za bicikle u svakom vrtu kao i jestivo voće na drveću na svakom uglu.

Glavni plan koncentriše se na koncept takozvanih društvenih ulica koje daju prednost pešacima u odnosu na automobile. A sve to kako bi se stvorio prostor u kojem komšije mogu slobodno da razgovaraju a deca da se bezbrižno igraju. Ovo je nacrt za zdrav život sa pozivanjem na iskorišćenje zajedničkih prostora u kojima ljudi mogu da se okupljaju baš kao što su to činili u nekim davnim dobrim vremenima.

photo: dezeen

U skladu sa ambicijama zdravih novih gradova, domovi širom ovog predgrađa biće ekološki, a moderne, modularne kuće gradiće se u fabrici koja je smeštena van lokacije kako bi se omogućio što održiviji proces gradnje i manje otpada. Stanovi su u potpunosti prilagodljivi tako da odgovaraju potrebama širokog spektra stanovnika – od mladih, preko porodica pa sve do starijih osoba.

Dizajn daje prednost stvaranju kružnih ruta i zelenih hodnika sa vrlo malo ćorsokaka. Cilj je stanovnicima olakšati kretanje, trčanje i vožnju biciklom po kvartu, kao i lako povezivanje sa javnim prevozom. Predgrađe će takođe sadržati obrazovni prostor kao i vodeni park koji će vlasnicima stanova ponuditi dodatno mesto za rekreaciju ali i smanjiti mogućnost nastajanja poplava.

Inholm je trenutno u izgradnji, a prvih 27 kuća je već u prodaji.

Izvor: dezeen

Povezane teme