Zavirite u muzej, baštu i kulturni centar posvećen Hansu Kristijanu Andersenu

U pitanju je stvaranje nove zgrade koja će obuhvatati muzej, baštu i kulturni centar posvećen danskom piscu Hansu Kristijanu Andersenu.

Rodno mesto čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena, Odense, uskoro postaje bogatije za građevinu koja će u sebi sadržati muzej, baštu i kulturni centar. Lokacija je odabrana s namerom da, baš kao i Andersenova dela, projektuje dualnost suprotonosti koje nas okružuju: stvarnosti i imaginacije, ljudskog i životinjskog, svetlosti i tame. Baš zato će ovaj projekat biti smešten između stambene oblasti sa malim tradicionalnim drvenim kućama iz srednjeg veka i novorazvijenog urbanog područja.

Muzejski prostori su sastavljeni od niza kružnih formi koje dodiruju jedna drugu kao lanac. Oni su organizovani na nehijerarhijski način, a u nizu isprepletenih prostora, posetioci će se naći zarobljeni između spoljašnjosti i unutrašnjosti zahvaljujući velikom zelenom zidu koji se pojavljuje i nestaje. Izložbeni prostori su planirani pod zemljom.

Očaravajuća bašta iznad zemlje sastoji se od zakrivljene linearne živice koja prati izložbene prostore ispod zemlje. Vijugave staze koje vode kroz baštu treba da se dožive kao produžetak muzeja gde je arhitektonska forma umanjena, i gde će se posetioci kretati svojevrsnim lavirintom napravljenim od drveća i lišća. Ovaj “podzemni” svet zgrade je povezan sa baštom iznad kroz niz potopljenih vrtova koji izgledaju kao „rupa“ na tlu – takozvani portal za putovanje iz sveta bajke u netaknutu prirodu.

Završetak izgradnje je početak života bašte. Dizajnirana je da raste tokom vremena i na taj način posetiocima ponudi osećaj smenjivanja prirodnih ciklusa, boja, mirisa, gustine i celokupnog pejzaža u ovom delu Danske. Drugim rečima, vrt muzeja treba da ponudi novu kvalitetnu javnu površinu, dajući život zoni koja je smeštena između glavnih delova.

Jedan deo grada u kome je rodna kuća pisca, ostaje srednjovekovni gradski pejzaž sa malim i vijugavim ulicama, suprotan modernom urbanom razvoju sa širokim i pravim brzim trakama. S druge strane, vijugava staza i bašta sa živicom poslužiće za stvaranje “meke” i prirodne veze sa urbanim delom grada.

photo: Rasmus Hjortshøj

Povezane teme