Zavirite u jedinstvenu biblioteku koja je zauzela prostor seoske kuće

Reč je o novoj biblioteci koja je smeštena u prelepo uređenoj seoskoj kući...

Verovali ili ne, ali zgrada ove engleske biblioteke je prvobitno bila štala za krave, a više od četrdeset godina korišćena je za skladištenje poljoprivrednih mašina i opreme za održavanje bašte. No, to je nije sprečilo da postane ambiciozan građevinski projekat koji se, zahvaljujući mudrim potezima arhitekata, ubrzo transformisao u fantastično kulturno mesto.

Tako je jedna uska i slabo osvetljena farma postala biblioteka sa dodatnim kancelarijskim prostorom, i impozantnom kolekcijom knjiga, uključujući deo istorijskih knjiga o paladijanskoj arhitekturi. Iako je bila potrebna odlučna transformacija enterijera, odlučeno je da prvobitna upotreba zgrade ostane srž cele priče kako bi se zadržao što autentičniji izgled.

Specifični visoki plafoni i par originalnih prolaza iskorišćeno je za stvaranje klasične biblioteke, a za izgradnju su korišćeni materijali i građevinske tehnike tradicionalne farmske stolarije i metalne obrade, što omogućava određeni stepen analogije između starih zgrada i nove upotrebe. Konstruktivni zahvati su ograničeni na uklanjanje dve originalne drvene grede koje su zamenjene lameliranim drvenim okvirima, a sve u cilju stabilizacije spoljnih zidova i otvaranja mesta za bačvasto zasvođeni plafon.

Tri nova krovna svetla u konzervacionom stilu prekidaju svod da bi obezbedila prirodno svetlo za gomilu knjiga, dok je pod u biblioteci je delimično iskopan ručno kako bi se spustio ispod postojećeg nivoa. Svod, stubovi, police, stolovi i sedišta su napravljeni od istih masivnih hrastovih dasaka i delova koji su namerno odabrani kako bi pokazali čvorove i prirodne mrlje, dok su nova unutrašnja vrata i prozori savršeno ukomponovani sa postojećim spoljnim prozorima koje karakterišu crni čelični okviri.

Svi okovi koji su korišćeni za izgradnju ove biblioteke su savremeni, ali usko povezani sa originalnim gvozdenim okvirima i pričvršćivačima. Ponovna namena postojeće školjke korišćenjem drvene strukturalne intervencije i prirodnih izolacionih materijala kombinuju se kako bi ovaj projekat učinili izuzetno održivim.

Izvor: archdaily

Povezane teme