Zavirite u jedinstveni izložbeni centar u obliku kapljice vode

Projekat pod nazivom Tianjing Zarsion se nalazi na strani krivudave pritoke reke Jongding, i to na beskrajnoj livadi bez jasne definicije prostora...

Verovali ili ne, ali dizajn ove nesvakidašnje zgrade je krenuo od krova. Naime, dizajneri su pokušali da simboličkim arhitektonskim jezikom uspostave vezu sa istorijskim okruženjem. Njihova zamisao je bila kristalno čista kap vode koja bi se tiho rastvorila u beskrajnoj i krivudavoj reci. U izgledu, oblik kapljice vode je postavljen na lokaciju dijagonalno, što ne samo da izdužuje pokretnu liniju od gradskog interfejsa do ulaza, već i čini oblik kapi vode intuitivnijim.

Dalekosežni venac i široka primena zastakljivanja predstavljaju plutajući krov bez pravca koji prate senke drveća što celom objektu daje šarmantan mir i spokoj. Zanimljivo je da zgrada nema jasno definisan i označen glavni ulaz, već njega predstavljaju tri izložena dijagonalna drvena stuba na prednjoj strani.

Veličina poprečnog preseka drvenih stubova je slična onoj na okolnim stablima, što olakšava vizuelno uklapanje u okruženje, a istovremeno je osećaj plutanja krova dodatno poboljšan. Pre ulaska u izložbeni prostor sa prednjeg polja ulazi se u prelazni prostor ispod strehe, koji je spušten, a odatle se posetioci kreću ispod svetlarnika u obliku lista.

U projektnom planiranju, najveći izazov je veliki raspon u konstrukciji. Posle nekoliko krugova strukturalnih testova, konačni oblik je konstrukcija u obliku kišobrana, koju čine unutrašnje, srednje i spoljašnje čelične grede i dodatnih 68 radijalnih greda od crvenog bora koje su formirale šemu arhitekture luka krakova.

Unutrašnjost ima 8 drvenih stubova i 3 dijagonalna drvena stuba na prednjem kraju, dok se ostatak materijala svodi na sivu šindru od aluminijuma, magnezijuma i mangana, belo kaljeno staklo i plafon načinjen od smrče sa malom površinom.

Izložbeni centar čine prijemni prostor u dužini od 11 metara, jedan veliki izložbeni prostor, finansijska prostorija, ostava, muški i ženski toalet i nekoliko prodajnih kancelarija za logistiku. U glavnom projektu, šupljina krovne daske i kosih greda, kao i šupljina glavne prstenaste grede se koriste za skrivanje svih cevovoda uključujući vodu, struju i klimatizaciju.

photo source: Yijie Hu

Povezane teme