Zavirite u Google kampus čiji krovovi podsećaju na zmajeve krljušti

Kompanija Google konačno je otvorila svoj kampus u kalifornijskoj Silikonskoj dolini, koji ima široke panele nalik skali na krovu.

Kampus Bay View sadrži dve poslovne zgrade pored centra za događaje i 240 kratkoročnih smeštajnih jedinica za zaposlene. Dizajniran od strane londonskog Heathervick studija i danskog studija BIG, ovaj kampus sadrži tri strukture sa labavim kupolastim profilima koji se sužavaju prema nivou zemlje.

Svaka struktura je prekrivena krovom nalik šatoru koji se sastoji od sistema panela zakrivljenih prema unutra koji su opremljeni sa ukupno 50.000 srebrnih solarnih panela koji mogu da generišu skoro sedam megavata energije.

Gornji nivoi dve poslovne zgrade kampusa dizajnirani su sa fleksibilnim podom ispod nadstrešnice nalik šatoru oslonjenom na tanke bele stubove. Prostori za okupljanje i društveni prostori postavljeni su ispod ovih velikih prostora otvorenog plana, a različite kabine i pregrade iskorišćene su za zoniranje različitih radnih oblasti Google-a.

Natkriveni volumeni su postavljeni pored pregrada za sadnice, dok zavese i providni zidovi na sličan način prate mrežasti raspored kako bi se stvorio osećaj saradnje. Sve oblasti u ovom kamusu su izuzetno fleksibilne i u potpunosti prilagođene potrebama zaposlenih.

Svaki zakrivljeni krov i plafonski paneli kampusa bili su povezani prozorima koji donose svetlost u unutrašnjost - automatizovani zastori za prozore prate svetlost tokom celog dana i otvaraju se i zatvaraju kada je to potrebno.

Posebna karakteristika kampusa jesu njegove upečatljive solarne nadstrešnice koje podsećaju na zmajevu krljušt i koje, osim očigledne estetske vrednosti, imaju za cilj skladištenje gomile energije za potrebe održavanja celokupnog projekta.

Inače, sve strukture su okružene sa 17 hektara prirodnog pejzaža, uključujući močvare i šume koje čine deo Google inicijative za obnavljanje prirodnih staništa u širem području zaliva u Kaliforniji.

Povezane teme