Zaha Hadid studio gradi najveću rusku luku

Studio Zaha Hadid Architects osvojio je prvo mesto na Admiral Serebryakov Embankment takmičenju...

Ovaj internacionalni događaj kreiran je kako bi obala Crnog Mora u ruskom gradu Novorsijsk, dobila naveću transportnu luku u zemlji. Kreiran u saradnji sa lokalnom arhitektonskom kompanijom, Pride TPO, pobednički projekat i plan izgradnje cilja ka ponovnom spajanju grada sa obalom i proslavljanju regionalne, bogate industrijske istorije, ali i njenog odnosa sa morem.

Kao glavna luka ruske nacije na Crnom Moru, grad Novorsijsk spaja ovu zemlju sa Mediteranom, Atlantskim okeanom i Suetskim kanalom. Ovaj grad je treća najzauzetija luka u Evropi, po protoku robe, odnosno vodeći lučni grad u Rusiji. Zaha Hadid Architects i Pride TPO studio usredsrediće se na bogatu istoriju ovog lučkog grada, kao trgovinskog centra, u svojim planovima izgradnje.

Glavni projektni plan organizovan je oko koncepta pozajmljenog od fotografija na kojima su njihvi glavni akteri blago manipulisani između ramova. U ovom slučaju, koncept će biti primenjen na 13,9 hektara zemljišta, na kome će se pronaći devet glavnih zgrada, od kojih svaka predstavlja eho identične forme u odnosu na individualnu strukturnu funkcionalnost, uslove lokacije i pojedinačne zahteve. Celokupan dizajn je predstavljen putem digitalnih modela.

„Spojeni na različitim nivoima putem pristupnih saobraćajnica, trgova i platoa, kontrolisanih parametričkim alatima, drugačiji volumeni kreirani su u višesturukim interakcijama koje mogu testirati orijentaciju, visinu i debljinu svih objekata. Postavljanje ovih parametričnih modela omogućuje dizajnerima i projektantima, da zaključe fluktuacije finansijskog, volumetrijskog i vremenskog planiranja za klijenta, bez gubitka kontrole nad koherentnim i arhitektonskom elegancijom urbane formacije“, objasnilo je tim Zaha Hadid Architects studija.

N.Đ.

Izvor: Inhabitat

Povezane teme