Zaha Hadid Architects gradi železničku stanicu u Talinu

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects (ZHA) pobedio je na konkursu za izgradnju nove železničke stanice u Talinu.

Železnička stanica postaće terminal nove železnice evropskog stila, koja će proći kroz sve baltičke zemlje do litvansko-poljske granice i povezati ih sa Evropom.

Nalaziće se u oblasti Ulemiste, u blizini međunarodnog aerodroma, i biće krajnja tačka novog auto-puta Rail Baltica dugog 870 km koji će proći kroz sve baltičke zemlje i povezati Estoniju sa Evropom.

Projekt ZHA, razvijen zajedno sa estonskom kompanijom Esplan, hibrid je železničke stanice i mosta za pešake postavljen preko autoputa i železničke pruge. Stanica će se koristiti za lokalne i međunarodne železničke veze i biće povezana sa aerodromom i javnim prevozom.

Terminal će ličiti na most "bačen" preko staza i ulica. Zgrada će biti dinamična i glatko se uklapa u okolni pejzaž. Uglađeni oblici i meke linije su zaštitni znak kompanije Zaha Hadid Architects. Konkurs za izgradnju stanice u Ulemiste-u održan je od maja do septembra 2019. godine. Terminal će biti izgrađen u fazama, koristeći modularne sisteme. Datum početka gradnje još nije poznat.

Povezane teme