Za proširenje holandskog muzeja utrošeno više od 80 000 pločica

Pored restauracije originalne zgrade muzeja Arnhem u Holandiji, zajedno sa karakterističnom istorijskom kupolom dovršeno je i jedinstveno novo prošireno krilo sa fasadom koja privlači pažnju.

Ovo novo krilo sa čak petnaest metara visine ne samo da pruža posetiocima osećaj da lebde iznad krošnji drveća, već u sebi krije i široko javno stepenište koje povezuje krilo sa obnovljenom baštom skulptura. Ujedno, pruža i prelep pogled na Rajnu.

Prikazujući kombinaciju prirodnih boja, zgrada se u pravom smislu te reči stapa sa okolinom. Ukupno, novo krilo je završeno sa 82.000 ručno izrađenih pločica. Poseban gradijent boja primenjen na pločice kreće se od zemljanih tonova na uličnoj strani zgrade do ledeno plave na strani reke. Svaka pločica je jedinstvena i sama po sebi je umetničko delo.

Počevši od 2017. godine, renoviranjem i proširenjem zgrade uvedeno je dodatnih 1.100 m2 najsavremenijeg izložbenog i javnog prostora. Novo krilo tako sada obuhvata pet novih izložbenih hala i dva javna prostora.

Srce muzeja ipak ostaje monumentalna kupola koja datira iz 1873. autora Kornelisa Outshourna. U kupolastom delu zgrade smešteni su ulaz, prodavnica i kafić na donjem nivou, dok je na gornjem spratu dodata sala za pristupačne aktivnosti. Sa renovirane kupole, pristup obnovljenoj bašti skulptura i zelenoj galeriji na otvorenom sada je u potpunosti otvoren za javnost.

Kroz ovaj novi dizajn, staro i novo su povezani jedno sa drugim i sa okolnim pejzažom na načine koji rezultiraju stimulativnim i raznovrsnim muzejskim iskustvom.

Povezane teme