Vinil ili laminat - šta odabrati?

Definitivno vam može biti oprošteno zbog problema u odlučivanju između podnih obloga od vinila i laminatnih podova...

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil podovima (LVT). Poput nekih stilova laminatnih podova, luksuzni vinilni podovi mogu izgledati izvanredno kao prirodno drvo i prirodni kamen. Međutim, iako materijali imaju mnoge izajedničke vrline i mogu izgledati gotovo isto, to su veoma različiti podni materijali, što postaje očigledno kada pogledate svaki od njih na osnovu različitih kriterijuma.

Luksuzni vinil podovi

Realistična imitacija drvenih, kamenih ili keramičkih pločica, bez obzira na 100% sintetičko poreklo, a pored toga izuzetno je izdržljiv i otporan na svakodnevno habanje. Ima površinu otpornu na ogrebotine i vodootporan je što ga čini idealnim za bilo koju prostoriju u vašem domu. Luksuzni vinil je vodootporan, što ga čini idealnim u svim sobama, posebno u kuhinjama i kupatilima ili vlažnim podrumskim prostorijama. Zahvaljujući višestrukim slojevima, luksuzni vinil pod može izdržati vlagu, teške korake, ogrebotine i prosipanje.

Dnevna soba sa luksuznim vinil podomphoto: iStock

Neke luksuzne ploče od vinila imaju ugrađenu podlogu, tako da nije potrebna posebna LVT podloga. U principu, LVT podloga je tanja od laminata ili drugih podnih obloga. Luksuzne drvene vinilne ploče, za razliku od tvrdog drvenog parketa, imaju izuzetno težak, izdržljiv sloj.

Vinilni pod je jeftiniji od laminata ali sve do sada nije imao dobru reputaciju jer su nekada ovakvi podovi delovali “jeftino”. Danas cena vinila zavisi od proizvođača i teksture, a kreće se oko 10 evra po m2 za vinile u rolnama, pa do 30 evra po kvadratu za skuplje LVT ploče.

Laminatni podovi

Laminatni podovi su slični luksuznim vinilnim daskama po svom izgledu i instalaciji, ali kritična razlika je u tome što je površina tvrdog plastičnog laminata sa štampanim dizajnerskim slojem, dok je jezgro, sloj čvrstog vlaknastog drveta, proizvod napravljen od drvenih nusproizvoda vezanih uz melamin smole.Ukupna debljina laminatnih dasaka kreće se od 6 mm do 12 mm.

Do nedavno je bilo lako razlikovati vinil od laminata. Vinilni podovi su obično bili u listovima sa štampanim uzorcima, često dizajnirani da izgledaju približno kao keramičke pločice, iako ne veoma ubedljivo. Podovi od laminatnih dasaka bili su "drveni", što je takođe bilo manje uverljivo jer su izgledali i delovali kao plastični materijali.

Mali pas spava na prostirci na laminat podu u dnevnom boravkuphoto: iStock

Moderni laminatni podovi i luksuzni vinil sada mogu izgledati izvanredno - kao drvo, kamen, keramika ili bilo koji materijal. Mogu imati čak i trodimenzionalnu teksturu na površinama, kao što su oblici koji liče na drvo koje je ručno ostrugano. Bilo da birate vinil ili laminat, znajte da su i dalje jeftiniji podovi od prirodnog tvrdog drveta, keramičkih ili porcelanskih pločica, a i deluju manje "jeftino" nego što je to bilo pre nekoliko godina.

Vinilne trake mogu biti težak materijal za “uradi sam” instalaciju, ali luksuzne ploče od vinila su prilično jednostavne, što je jedan od razloga za rastuću popularnost luksuznog vinila. Laminatne daske za podove, sa click-and-lock načinom instalacije, su slično jednostavne. U stvari, ovaj jednostavan sistem instalacije je u velikoj meri izazvao eksploziju interesovanja za laminatne podove, jer je ljubiteljima “uradi sam” projekata ponudio sredstvo za lako postavljanje poda koji izgleda kao tvrdi parket

Vinil možda jeste jeftinija opcija ali kada uporedite luksuzni vinil sa laminatnim podom, danas više nema jasnog pobednika.

Povezane teme

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.

10.01.2024 Gradnja

Otkrijte moć i lepotu drvenih obloga i panela

Oblaganje zidova drvenim panelima danas ima potencijal ne samo za estetsko poboljšanje, već i za unapređenje životnog prostora, pružajući savremenom čoveku luksuzan izgled i jednos...