Umetnička galerija smeštena na planini... ili možda na oblaku?

Ovaj nesvakidašnji Muzej umetnosti je poput oblaka koji se nadvio nad močvarni park Qingzhen u Kini.

Postoji li muzej koji se savršenije slaže sa svojom okolinom? Njegova zakrivljena prozirna staklena struktura u potpunosti podržava glatki krov u obliku oblaka, koji istovremeno pruža neverovatan pogled na fascinantnu okolinu. Zapravo, celokupna zgrada je providna i svetla, što njenu boju i sjaj čini umirujućim i mekim.

Muzej, sa dizajnom inspirisanim povoljnom simbolikom oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću i ujedno odlučuje o obliku zgrade. Tečne arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju objekata u okruženje, a fasada zgrade je sastavljena od aluminijumskih panela i stakla, što čini oštar kontrast u materijalima.

Kroz refleksiju stakla, vode i aluminijumskih panela, senke drveća, obrisi zgrade i nebo formiraju živopisnu sliku svetlosti i senki. Perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim, što posetiocima daje iluziju da su iznad oblaka.

Čitav prostor je tako odvojen da ide uz teren, što obogaćuje prostor koridora i poboljšava interakciju između koridora i močvarnog parka na ulazu. Da bi se minimizirala šteta izvornom okruženju, muzej je podeljen na dva dela: salu za prijem u prednjem delu i izložbenu salu. Tako sala za prijem posetioce vodi do kampa kroz planine i vode, dok se izložbena sala nalazi na planini i izgleda neverovatno lagano, baš kao maleni oblak.

Unutrašnji plafoni, podovi i zidovi su prekriveni čistom belom bojom, sa stubovima koji podržavaju plafone. Zakrivljeni prostor omogućava pogled na unutrašnjost i spoljašnjost zgrade i pojačava vizuelni efekat zahvaljujući svojim karakterističnim stubovima.

izvor: architizer

Povezane teme