Udobna, svetla i ispunjena toplinom: ovako bi izgledala kuća u potpunosti izgrađena od drveta

Više slika

Više slika

Drvo je jedan od najstarijih i najčešće korišćenih materijala u gradnji i arhitekturi.

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, drvo se koristi u različitim oblicima, od tradicionalnih drvenih kuća do modernih građevina. Prednosti korišćenja drveta u gradnji su mnogobrojne i uključuju održivost, laku obradu, prirodnu izolaciju, izdržljivost i naravno - estetiku.

Prvo i verovatno najvažnije, drvo je obnovljiv materijal koji se može koristiti u skladu sa principima održivog razvoja, što ga čini ekološki prihvatljivim izborom. Uz to, ono je i relativno lagan materijal odnosno lako se obrađuje, što znači da se lako oblikuje i prilagođava različitim zahtevima. Zahvaljujući svojim prirodnim izolacionim karakteristikama ono pomaže u idealnom održavanju temperature i smanjenju troškova grejanja i hlađenja.

Unutrašnjost kuće koja je u potpunosti napravljena od drvetaphoto: Atelier Vincent Hecht

Kada se pravilno obrađuje i održava, drvo može trajati dugo vremena i izdržati mnoge, pa čak i one najnepovoljnije vremenske uslove. Kao tačka na "i", ovaj materijal poseduje neverovatnu lepotu i toplinu koja savršeno naglašava ostale prirodne materijale i donosi dašak spoljašnjosti u svaki enterijer.

Korišćenje drveta u gradnji i arhitekturi ima i neke nedostatke, uključujući mogućnost truljenja, izloženost štetočinama i potencijalnu opasnost od požara. Međutim, svi ovi nedostaci se mogu prevazići korišćenjem tretiranog drveta, kao i adekvatnim održavanjem. A da se dom zaista može (u potpunosti!) izgraditi od drveta dokazuje nam i ova pomalo neobična kuća u šumi koja već na prvi pogled osvaja svojom toplinom.

Prototip porodičnog doma zasnovan isključivo na korišćenju drveta dovodi u pitanje fleksibilnost i upotrebu ovog materijala i ima za cilj da modifikuje tradicionalne kodove individualnog stanovanja. Da budemo precizniji, ova zgrada je prototip stanovanja koji se hrani istraživanjem, eksperimentima i otkrićima napravljenim tokom vremena.

Spoljašnja fasada kuće koja je u potpunosti izgrađena od drvetaphoto: Atelier Vincent Hecht

Sam proces projektovanja zasnivao se na suočavanju sa traženjem prostornih kvaliteta kuće koji bi promenili ljudsku ideju o životnom prostoru i istraživanjem sistema drvene konstrukcije. Smeštanjem programa oko centralnog jezgra arhitekte su uspele da stvore izdašan i neprekidan volumen koji je ispunjen prirodnom svetlošću, udobnošću i neverovatnom toplinom koja se oseća na svakom koraku.

Specifična topografija enterijera daje hijerarhiju različitoj upotrebi: stajanje u kuhinji okrenuto prema pogledu; sedenje na visini prozora u dnevnoj sobi; nagib kao sofa; prostorija na višem nivou kako bi se garantovala njena privatnost dok se ispod nje stvara natkrivena terasa. U ovom domu svaki volumetrijski potez zapravo stvara novu priliku - onu koju definitivno ne želite da propustite.

Svi koji su radili na projektu složni su u oceni da je ovaj dom pokušaj formalizacije ambicije da se ljudi ponovo povežu sa svojim prirodnim okruženjem i oslone na prirodne materijale u izgradnji svojih domova.

Topli, udoban i dobro osvetljen enterijer kuće u potpunosti izgrađene od drvetaphoto: Atelier Vincent Hecht

Povezane teme

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...