U Frankfurtu niče 140 metara visok oblakoder

Arhitektonska kompanija Mecanoo je pobedila na takmičenju za razvoj Frankfurt Grand Central,nove multifunkcionalne stambene kule koja se nalazi blizu centralne železničke stanice nemačkog grada Frankfurta.

Dodajući da postojeći horizont visokog grada sa oko trideset kula, pobednički predlog će dostići visinu od 140 metara i uključiće stambeni program od 55.000 kvadratnih metara, kao i 16.500 kvadratnih metara socijalnog programa stanovanja, zajedno sa fleksibilnim radnim prostorima, maloprodajnim objektima, ugostiteljskim, fitnes objektima, i vrtićem.

Smeštena na mestu nekadašnje poštanske stanice, između železničke stanice i kompanije Frankfurter Messe, nova zgrada nastojaće da transformiše trenutno poslovno orijentisanu oblast u mešoviti kraj za život i rad.

Dizajn se sastoji od dva volumena na postolju: 140 metara visokog tornja, koji sadrži socijalne stanove do sedmog sprata, vlasničke stambene jedinice i penthaus na višim nivoima.

Dva objekta su povezana transparentnim postoljem koje sadrži stambene ulaze i objekte, dok se okolni javni prostor odlikuje linearnim parkom na železničkoj strani i zelenim trgom na gradskoj strani.

Obložena staklom i mesingom fasada će ukazivati na industrijsku atmosferu lokacije, toranj se širi ka vrhu, a njegovi okrugli uglovi postepeno prelaze u prave uglove u suptilnoj igri linija i perspektiva. Balkoni stambenih jedinica se menjaju u veličini i položaju zajedno sa širenjem umesto tlocrta, dok  na gornjim nivoima stakleni ekrani dodaju dodatni sloj fasadi, a balkoni postaju kontinuirani.

N.V.T.

Foto vlasništvo Mecanoo

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Gradnja

Povezane teme