Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Londonski dizajneri, Roen Minkli i Robert Nikoli, koriste kore od krompira koje bi se inače bacile, kako bi kreirali ekološku alternativu jednokratnim materijalima kao što su medijapan ili iverica...

Šokirani uticajem na prirodno okruženje i životnim vekom mnogih materijala koji se koriste samo jednom, dizajneri su se odlučili da razviju materijal koji, ako bi se bacio na isti način, ne bi imao isti negativni uticaj na naš ekosistem.

Chip[s] Board je naziv njihovog projekta, a osmišljen je kao igra reči. Novi materijal je biorazgradiv posle svoje upotrebe, a za razliku od medijapana, ne sadrži formaldehid ili druge toksine i hemikalije. Medijapan je u svakom slučaju korisni materijal, ali je jako štetan po naše okruženje, jer se ne može reciklirati.

Dizajneri veruju da cirkularna ekonomija mora biti početna tačka kada se dizajnira bilo koji novi proizvod ili materijal. Oni su želeli da u jednom projektu kombinuju problem otpadnog materijala i bačene hrane – čak trećina proizvedene hrane završava u kantama za otpatke. Rezultat je održiva zamena za drvo napravljena od kore krompira koja potiče iz industrije koja se bavi njegovom preradom.

Nakon sakupljanja kore od proizvođača, oni koru krompira propuštaju kroz brojne procese obrade kako bi kreirali vezivni agens koji se može naneti na njihova vlakna, koja uključuju koru krompira, bambus, reciklirano drvo ili pivski hmelj. Potom, oni to koriste kako bi kreirali materijal uz pomoć tople prese, kojim ga transformišu u dasku koja se može preraditi i postati deo brojnih drugih proizvoda, poput nameštaja ili građevinskih materijala.

 

Kada dođe do kraja svog životnog veka, njihov proizvod se može poslati industrijskim proizvođačima đubriva, kako bi bio biorazgrađen i pretvoren u dodatak za bašte. Minkli i Nikoli su već podneli zahtev za patentiranje svog proizvodnog procesa, ali dok se on ne završi, nisu u mogućnosti da sa nama podele mnogo detalja o njegovoj kreaciji. Ipak, oni su rekli da proces formiranja i presovanja replikuje uslove u kojima se proizvodi medijapan, sa izostankom toksičnih lepkova na bazi formaldehida.

Dinamični duo uspeo je da razvije snažne i upotrebljive daske, uz pomoć Grega Kupera koji ima iskustvo u biohemiji, a pomogao im je da eksperimentišu sa svakim kreiranim blokom, prefinjujući istovremeno svaki od njih, sve dok nije postao dovoljno dobar za komercijalnu proizvodnju.

Dizajneri se takođe bave razvojem drugih održivih materijala, sa fokusom na bioplastiku koja je probudila mnogo interesovanja u modnoj industriji. Osim toga, zaintrigirani upotrebljivošću kore krompira, dizajneri Simone Karoni, Paolo Stefano Đentile i Petro Gaeli, kreirali su ekološko pakovanje za pomfrit, napravljeno upravo od nje, kao održivu alternativu papiru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chip[s] Board (@chips_board)

Sa pakovanjem koje je napravljeno u celosti od kore krompira, ono je u potpunosti biorazgradivo, i na kraju svog životnog veka postaje đubrivo za biljke ili deo hrane za životinje, baš kao što to čine ove zanimljive ekološke ploče.

Povezane teme

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.