Teatar Encore Dunhuang deluje kao kap vode u pustinji Gobi

Pozorište Encore Dunhuang nalazi se u predgrađu Dunhuang, u provinciji Gansu u Kini i projektovano je od strane arhitektonskog studija BIAD-ZXD Architects.

Sa građevinskom površinom od 65.000 m2 i ukupnom površinom od 19.900m2, to je pozorište posvećeno temi drame.

Encore Dunhuang je potpuno azurno plav. Nalazi se u beskrajnoj pustinji Gobi, i asocira na kap vode usred pustinje. Sa takvim apsolutno dragocenim značenjem, to je metafora koja manifestuje značaj Dunhuanga svetskoj civilizaciji. Oštar kontrast između zgrade i lokacije može da pruži publici osećaj mirnog vremena. Takvo iskustvo nadilazi prošlost i budućnost, inicira prostorno-vremensku rezonancu prirode, građevine i čoveka.

Na osnovu posebnih uslova lokacije, arhitektonska slika je dizajnirana da se postepeno uzdiže sa zemlje na glavnom ulazu, na severu. Ivica zgrade koristi staklo za zamagljivanje granice i stvaranje osećaja fatamorgane. Na taj način se ogromna zgrada skriva u prostranoj pustinji Gobi.

Krovovi i spoljni zidovi objekta uređeni su na osnovu pravilnih geometrijskih uzoraka, napravljenih od staklenih mozaika u četiri plave boje. Preklapajuće staklene vertikalne ploče na krovovima kontroliše 3M građevinski modul.

Krivulje, u obliku planinskog vala, se primenjuju na vrhu, dok su svi čvorovi skriveni ispod krovova mozaika. Plave i zelene boje odgovaraju azuritskim plavim i malahitnim zelenim mineralnim pigmentima koji se široko koriste u freskama i skulpturama Mogao pećina. Zelena boja, od slojeva stakla, i plave boje, od mozaika na kosim krovovima, integrisana je u prekrasan, plutajući prizor. Ona donosi dijalog između zgrade i posetilaca puneći ih neverovatnom inspirativnom energijom.

N.V.T.

Izvor Arch Daily

Foto He Shu, Du Yi

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Gradnja

Povezane teme