Staklena kula u Ostravi postaje najviši neboder u Češkoj

Građevinska firma Chibik + Kristof je otkrila impozantan dizajn nebodera u jednom od najvećih gradova Češke Republike – Ostravi.

Ovaj fascinantan građevinski projekat ima za cilj da preoblikuje tipologiju nebodera kao dinamičnog društvenog čvorišta i aktivira javni prostor kao podršku reaktivaciji postindustrijskog grada i društveno-ekonomskoj transformaciji.

Po završetku radova, kula u Ostravi od 235 metara biće najviša zgrada u zemlji. Na ovaj način, Ostrava će se osloboditi svoje rudarske i metalurške istorije, a uslužna i informaciona industrija dobiće na važnosti.

Nekadašnje industrijske lokacije biće pretvorene u stambene objekte i kulturne prostore, sa novim muzejima, univerzitetskim kampusima i galerijama, kao i novom koncertnom dvoranom, ispunjavajući nove zahteve grada.

Ovaj neboder će reaktivirati deo centra grada i okolnog javnog prostora kroz dizajn koji menja nivoe javno dostupnih funkcija i privatnih objekata. Projekat obuhvata stambene jedinice, kancelarije, kongresni centar, maloprodajne usluge i hotel, zajedno sa kafićem, restoranom i barom na krovu.

Kula od 56 spratova pomeraće se na svojoj osi i širiti prema van, nudeći ekspanzivan pogled na grad. Dizajn preoblikuje prizemni trg povećavajući raspoloživi javni prostor i redefinišući tok pešaka preko čitave lokacije.

Ovaj neboder, koji će nesumnjivo maksimalno služiti javnosti i aktivirati urbano okruženje, se već sada može nazvati jednostavnom ali moćnom formom koja će biti i neka vrsta svetionika u centru grada.

Projekat bi trebalo da bude završen 2027. godine.

photo: CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers

Povezane teme