Slama kao super građevinski materijal

Iako u onoj priči “Tri praseta”,  vuk najlakše oduva kuću od slame, danas, stvari stoje malo drugačije.

Bale slame prihvaćene su kao građevinski materijal izvrsnih karakteristika, podležu svim propisima, moraju imati sertifikate i specifikacije, a zahvaljući novim tehnologijama i modernim sistemima gradnje, koji su znatno poboljšali njihove tradicionalne karakteristike kuće ili građevine od slame mogu biti veoma bezbedne i dugotrajne, i energetski efikasne.

Indijska arhitektonska kancelarija Nudes je razvila koncept za srednju školu u Malaviju, sa modularnom drvenom strukturom i zakrivljenim zidovima napravljenim od bala slame.

Predvođeni arhitektom Nuru Karimom, kreirali su koncept škole nazvane Straw Bale School kao odgovor na kratki set organizatora arhitektonskog takmičenja Archstorming, u ime nevladine organizacije koja se zove Active Africa.

Benga Parish, misionarska zajednica 10 kilometara istočno od jezera Malavi i oko 30 kilometara zapadno od šumskog rezervata Ntchisi, je predložena lokacija za školu. U brifu konkursa apelovalo se na dizajn koji koristi lokalne materijale i konstrukcijske sisteme.

Drugi ključni zahtevi bili su održivost i potreba za modularnim rešenjem koje bi se moglo graditi u fazama tokom nekoliko godina. Od učesnika se takođe tražilo da uključe različite prostore, uključujući učionice, kancelarije, računarske prostorije, biblioteke, laboratorije i stambene jedinice za učenike i nastavnike, kao i otvorene prostore za životinje i poljoprivredu.

Predlog studija Nudes temelji se na modularnom drvenom okviru koji se sastoji od niza drvenih A-okvira nalik na lestvice. Okviri su raspoređeni linearno da bi se stvorili oblici koji se razlikuju po visini i širini kao osnove komponente lestvica koje se okreću prema spolja.

Modularna struktura uključuje horizontalna gazišta koja podržavaju bale sena koje se koriste za formiranje spoljašnje fasade zgrade. Arhitekte sugerišu da se alternativni lokalni materijali kao što su zemlja i terakota mogu koristiti.

Letvičasti nosači prenose strukturalno opterećenje i otvaraju se kako bi stvorili prostore koji su prilagođeni različitim programskim funkcijama škole, dok njen  tlocrt nudi mogućnost da se više jedinica rasporedi po obrascu koji će činiti niz otvorenih prostora za rekreativne aktivnosti.

N.V.T.

Izvor Dezeen

Povezane teme