Shigeru Ban Architects gradi sedište brenda Swatch u Švajcarskoj

Dobitnik Prickerove nagrade, japanska kompanija Shigeru Ban Architects završila je izgradnju sedišta Swatch Group.

Blistava zakrivljena silueta nove zgrade jedna je od najvećih konstrukcija na svetu. Svatch sedište u Švajcarskoj, završeno je nakon skoro pet godina izgradnje. Nova zgrada se prostire na ukupnoj dužini od 240 metara i ima širinu od 35 metara. A na najvišoj tački je 27 metara. Neobičan dizajn je u suprotnosti sa tradicijama opšte prihvaćene arhitekture poslovne zgrade i savršeno se uklapa u urbano okruženje.

Oblici zgrade podstiču maštu. „Cilj je bio da svim volumenima zgrade pruži nešto zajedničko što bi ih povezalo sa lokalnim kontekstom. Drvo je bilo najbolji izbor zasnovan na oba aspekta, kaže se u opisu projekta. U pogledu dizajna, ovo je najbolji konstrukcijski materijal zbog svoje visoke tačnosti, koji omogućava izuzetno brz i tih postupak ugradnje, a, iznad svega, drvo je jedini obnovljivi građevinski materijal.

Svodna fasada sa površinom većom od 11 000 kvadratnih metara se glatko diže do ulaza i ide do Cité du Temps. I spoljašnost i unutrašnjost zgrade naizmenično se menjaju sa raznim zakrivljenim oblicima, kao i sa neobičnom upotrebom klasičnih materijala i građevinskih elemenata. Drvena mrežasta konstrukcija osnovna je struktura velike fasade. Tradicionalni materijal je izabran zbog svoje životne sredine i održivosti. U fazi planiranja, moderna 3D tehnologija pomogla je da se utvrdi tačan oblik i lokacija otprilike 4.600 greda i drvenih okvira. Koristeći princip sofisticiranog dodatka, pojedine grede se savršeno uklapaju. Pošto drveni okvir zgrade služi kao fasada, morao je da ispunjava i različite tehničke zahteve. Složena mreža kablova je neprimetno integrisana u njenu strukturu. Dok drvena konstrukcija još nije podignuta, započela je ugradnja oko 2800 ćelijskih elemenata, koji čine većinu fasade. Svaki je element pažljivo sastavljen od 50 zasebnih delova i prilagođen je individualnoj funkciji i položaju. Mogu se razlikovati tri glavne vrste ćelija: neprozirna, prozirna i transparentna. Glavni element je izuzetno otporan na vremenske neprilike koje uglavnom služe za zaštitu od sunca. Prozračni element za suzbijanje udara naduvan je vazduhom i u sredini je opremljen prozračnim polikarbonatnim listovima za toplotnu izolaciju. Prozirni element napravljen je od stakla. Unutar zgrade, površine 25.000 kvadratnih metara raspoređenih na pet spratova za sve filijale Swatch International i Swatch Switzerland.

Površina četiri gornja sprata postepeno se smanjuje, a galerije sa staklenim ogradama pružaju pregled na donje spratove. Pored uobičajenih radnih mesta, razni zajednički prostori su raspoređeni po celoj zgradi: kafeterija u prizemlju, koja je otvorena za sve zaposlenike Swatch-a i njihove posetioce, kao i male zone za rekreaciju.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i iskustvu, nova zgrada Swatch pokazuje modernu gradnju i moderni način rada mogu biti u skladu sa prirodom. Za izgradnju je korišćeno samo drvo iz obnovljivih švajcarskih šuma - uglavnom jela. Ukupno je bilo potrebno nešto manje od 1.997 kubnih metara, a ta količina raste u švajcarskoj šumi za manje od dva sata.

Cite du Temps (80 x 17 x 28 metara) je nezavisna arhitektonska celina koja savršeno nadopunjuje zgradu Swatch-a.

foto:interior.ru

 

 

Povezane teme