Šangajski Garden City poziva na opuštanje & druženje

Prvi pogled na dizajn kompleksa mešovite namene u Šangaju, koji nam u ovom trenutku više deluje kao nekakvo futurističko radno mesto...

Možda i nismo tako daleko od istine, s obzirom da se radi o kompleksu koji će obuhvatiti veliki broj kancelarija, maloprodajnih prostora i hotela, međusobno povezanih širokom mrežom javnih prostora. Srž projekta možda jeste novi razvojni model kada je Šangaj u pitanju, ali je niz zelenih površina ono što u potpunosti doprinosi stvaranju atmosfere takozvanog organskog urbanog tkiva.

Smešten u blizini transportnog čvorišta zapadnog Šangaja, ovaj projekat pod nazivom Garden City zapravo reinterpretira kancelarijsku tipologiju kroz niz otvorenih dvorišta i međuprostora koji za cilj imaju podsticanje društvene interakcije ali i razmenu među programima.

Usvajanjem klasične baštenske prakse promenljivog pejzaža, dizajn ovog pomalo nesvakidašnjeg projekta instalira rascvetale javne zelene površine kako bi podstakao interakciju među radnicima, spajajući se sa krovnim vrtovima i zasađenim šetalištima. Sve ovo bi trebalo da doprinese stvaranju mesta gde i kupci ali i zaposleni mogu ne samo opustiti već i družiti.

Razvoj ovog centra reinterpretira elemente klasičnog baštenskog dizajna dok je niska preklopna fasada izvedene iz drevnih kineskih sklopivih paravana, tako da gotovo “potonulo” stepenište zapravo imitira topografiju prirodnog terena dok “nebeski” most povezuje ovaj centar sa susednom stanicom metroa.

Moderno i izuzetno funkcionalno, ali na to smo uostalom i navikli od kineskih dizajnera.

Izvor: archdaily

Povezane teme