Samo je Kina u stanju da napravi oblak pored mora za godinu dana

Zaista, ako nešto volimo u vezi sa kineskim projektima i investicijama jeste činjenica da se na njih (uglavnom) ne treba čekati duže od godinu dana. 

Zato nas i ne čudi saznanje da će upravo kineski grad Qinhuangdao postati teren za izgradnju ogromnog višenamenskog javnog prostora, takozvanog plutajućeg oblaka pored mora. Zaobljeni dizajn za centar oblaka Arania prostire se na ukupnoj površini od 2579 m2 i biće domaćin širokog spektra funkcija. Kada to kažemo mislimo na konferencijske sale, malo pozorište i izložbeni prostor.

Zahvaljujući niskom kružnom zidu koji ocrtava granicu lokacije i obavija se nad izdašnim izvajanim pejzažom, stvara se utisak da je reč o bašti od belog kamena sa talasastim travnjakom i belim stenama koje su pozicionirane tako da evociraju sazvežđe planeta. Sama zgrada je zaobljena tako da podseća na oblak koji pluta zahvaljujući pretežno zastakljenom prvom spratu.

Inače, fasada ovog oblaka biće obložena belim vitražom što će rezultirati čistom i poliranom površinom koja će reflektovati okolno drveće, ali i nebo iznad. Masivna strukturna uzvišenja, od kojih najveće doseže čak 30 metara, pomaže u stvaranju monumetalnog izgleda oblaka.

Vijugav put vodi posetioce do ulaza u zgradu gde nailaze na veliki bazen koji će takođe odražavati kako zgradu tako i nebo, zamagljujući na taj način granicu između prirode i arhitekture, enterijera i eksterijera. Primarni unutrašnji prostor zgrade je svojevrsna višenamenska soba koja se pruža prema nebu kroz uskovitlani plafon dok niz krovnih prozora omogućava ulazak sasvim dovoljno prirodnog svetla i na taj način smanjuje potrošnju energije.

Ostali otvoreni prostori i pokretni zidovi nude visok stepen prostorne fleksibilnosti kako bi u potpunosti zadovoljili potrebe izložbi, pozorišnih predstava, konferencija i raznih drugih manifestacija.

Za kraj dodajemo da je izgradnja ovog oblaka započela marta 2021. a očekuje se da će ceo projekat biti završen i otvoren tokom 2022. godine.

 

Povezane teme