Pustinjski kamp i stambeni projekat izgrađen tehnologijom 3D štampanja

Danski studio BIG i kompanija za 3D izgradnju ICON sarađuju na dizajniranju El Cosmico pustinjskog kampa i stambenog projekta u gradu Marfi u Teksasu.

Projekat za hotelijerku Liz Lambert obuhvataće više od 60 hektara površine i sastojati se od smeštaja u vidu hotela sa dodatnim sadržajima, kao i trajnog smeštaja.

El Cosmico je prvi 3D štampani građevinski projekat kompanije BIG photo: dezeen

Koristeći ICON-ovu tehnologiju 3D štampanja, tim je dizajnirao strukture koje se temelje na pustinjskom pejzažu, uzimajući u obzir i saradnju sa NASA-om. "Proveli smo neko vreme istražujući kako bi izgledale konstrukcije na Marsu i Mesecu, i bilo je sasvim jasno da bi jedna inovativna proizvodnja poput 3D štampanja bila (verovatno) jedina održiva opcija" rekao je osnivač BIG, Bjarke Ingels.

Zanimljivo je dodati da su napravljeni i neki vizuelni elementi koji oslikavaju 3D štampu u kombinaciji sa crvenim tonovima karakterističnim za planetu Mars, što će projektu dati jedan sasvim novi, odnosno ne tako standardan izgled.

El Cosmico će se sastojati od serije paraboličnih struktura nalik kolibama napravljenim od 3D štampane betonske mešavine sa pigmentom koji odgovara pustinjskom tonu. Suosnivač ICON-a, Jason Ballard, veruje da će sposobnost 3D štampanja da kreira glatke, organske oblike dati projektu prirodan izgled.

Unutrašnjost hotela koji će se nalaziti u okviru pustinjskog kampa El Cosmicophoto: dezeen

Osim hotela, biće tu i niz domova napravljenih od klastera oblika nalik na cevi, grupisanih zajedno tako da stvaraju niz udobnih i lepih soba. Bazen će biti izgrađen po kružnoj šemi, okružen nizom zakrivljenih 3D štampanih kabina.

3D štampani pustinjski kamp i stambeni projekat El Cosmicophoto: dezeen

BIG i ICON su takođe udružili snage kako bi napravili paviljon i tribinu u Ostinu za SXSW festival ove godine. Izrađena od istog materijala kao El Cosmico, struktura služi kao uvod za one koji su zainteresovani za građevinsku tehnologiju.

Dok se paviljon skoro završava, tim planira da se 2024. godine preorijentiše na El Cosmico. "Mislim da je cela porodica struktura koje smo stvorili za El Cosmico u gradu Marfi prvo ozbiljnije istraživanje tog narodnog jezika u nastajanju", dodao je Ingels.

Inovativni pustinjski kamp biće izgrađen zahvaljujući tehnologiji 3D štampanjaphoto: dezeen

Povezane teme

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.