Prvi pogled na veličanstveni kompleks kulture i umetnosti u kineskom gradu Hengćinu

Više slika

Više slika

Šest godina od planiranja, projektovanja i izgradnje novog kompleksa, ovaj veličanstveni projekat približava se završnoj fazi.

U više od jedne decenije koja je usledila nakon što je kineska vlada odobrila masivni i ambiciozni urbani razvoj ostrva Hengćin, milijarde dolara ulaganja su se slile u ovaj veličanstveni projekat. Arhitektonski studio Atelier Apeiron je pobedio na konkursu koji je raspisala kineska vlada za podnošenje predloga za izgradnju kulturnog i umetničkog kompleksa kao dela nove živahne zajednice u trećem najbrže rastućem urbanom centru u Kini posle Hong Konga i Makaa.

Kompleks će imati devet odeljenja, ali su zahtevi za svako od njih bili nezavisni i ispunjeni kontradiktornostima. Arhitekte su projektu zato pristupile iz perspektive integracije devet nezavisnih zgrada u jedan kompleks, i ubedile klijenta da svakom odeljenju daju relativnu nezavisnost kako bi se nastavilo sa sveobuhvatnom strategijom koja rešava konflikte i stimuliše javnu energiju.

Status regiona kao oblasti sklone tajfunima tokom leta bio je izazov koji je zahtevao posebna razmatranja, uključujući brojna poređenja materijala otpornih na vetar pre nego što su se odlučili za lagani i fleksibilni viseći stakleni zid zavese kao posebno efikasno rešenje. Još jedan izazovan element bio je kako uneti prirodno svetlo u tako velike prostore.

Budući da se nalazi na ostrvu sa suptropskom klimom, temelji ekspanzivnog kompleksa takođe su predstavljali izazov, sa prirodnim slojem mulja koji može izazvati probleme sa stabilnošću. Kao odgovor, firma je dizajnirala podrum kao zapečaćeni potporni prostor sa tačkama sidrenja kako bi se osigurala maksimalna čvrstoća u celoj strukturi.

Na donjem nivou kompleksa, studio je primenio geometrijski koncept obrnute lančane mreže kako bi stvorio tri veličanstvena luka različitih oblika, artikulišući arhitektonski jezik koji kombinuje kineski i zapadne elemente. Svaki luk služi kao kapija u drugu salu koja je jedinstvena i po karakteru i po programu. Da bi privukla prirodno svetlo u tamne prostore, firma je isekla krovni prozor iznad lukova kako bi formirala veze sa baštama na krovu, a takođe je ugradila dva difuzna reflektora koji usmeravaju meku sunčevu svetlost u sobe.

Sastavljen od drveta i bambusovih ploča, ovaj luk pruža prozor transparentnosti između objekta i okolnog urbanog života. Tokom dana će posetioci uživati u nesmetanom spoljašnjem pogledu na susedni park, dok će noći biti osvetljene mekim svetlom koje emituju providne lučne sale, čineći pozadinu bine za razne javne događaje koji će se održavati u parku.

Sa masivnim kompleksom dizajniranim za devet različitih funkcija - biblioteku, arhivski centar, koncertnu dvoranu, kulturni centar, umetničku galeriju, naučni muzej, centar za aktivnosti za žene i decu, centar za aktivnosti za starije i omladinu, studio je nastojao da razdvoji iskustva kako bi stvorio istinski zajednički osećaj postojanja. Dizajniran kao tri urbane dnevne sobe, svaki luk vodi u jedinstveni prostor, koji se sastoji od sale znanja, sale za performanse i izložbene sale.

Sa svojim inspiracijama koje često potiču iz prirode, Iunchao Ksu/Atelier Apeiron je ugradio prirodne prototipove u svoj dizajn Hengkin Culture & Art Compleka, uključujući terase, pećine i litice. Naslagani četvorospratni raspored krovnih platformi pruža zadivljujući pogled na javnost iz spokojnog okruženja, sa živim zelenim balkonima koji se preklapaju sa urbanom strukturom, kao što su parkovi za održavanje događaja u zajednici. U dizajniranju vrtova, firma je sprovela više studija kako bi osigurala optimalne vidike sa svake od platformi.

Protežući se od brda na severu, do reke na jugu, kriva lančane mreže kompleksa stvorila je novi orijentir. Sa izgradnjom koja je zakazana za završetak 2024. godine, prihvaćeno je iskustvo multidisciplinarnog procesa projektovanja koje će evoluirati u svojoj praksi. U bliskoj saradnji sa naučnicima, botaničarima, klimatolozima, stručnjacima za akustiku i mnogim drugim ekspertima, iskustvo i stručnost firme prožeti su sveobuhvatnim razumevanjem složenosti projektovanja ovako velikih kulturnih kompleksa.

Ovaj projekat je prekretnica koja pomera granice tradicionalnog dizajna i otvara nove puteve za stvaranje inovativne arhitekture u budućnosti.

Povezane teme

05.06.2024 Gradnja

Počela rekonstrukcija Svetosavskog platoa na Vračaru

Otkrivamo vam sve detalje u vezi sa rekonstrukcijom platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.