Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

U novembru prošle godine, usvojen je izmenjeni Plan detaljne regulacije za deo Bežanijske kose između Autoputa i Ulice Partizanske avijacije.

Ovaj deo grada, gde se planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa poznatog kao "Tempo Tower", predstavlja ključnu lokaciju sa ogromnim urbanističkim potencijalom. Investitor, "PD Tempo Company" iz Beograda, angažovao je poznati beogradski arhitektonski studio "Bureau Cube Partners" da izradi idejno rešenje budućeg kompleksa na osnovu novih parametara usvojenih u revidiranom planu.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata. Lokacija ovog kompleksa ima strateški značaj i izuzetan urbanistički potencijal, budući da se nalazi na granici između različitih tipova reljefa i na prirodnom uzvišenju, što ga čini potencijalnim urbano-ikoničnim obeležjem grada. Revizija urbanističkih parametara proizašla je iz inicijative građana tog dela Novog Beograda, koji su se suprotstavili inicijalnom planu koji je podrazumevao izgradnju klastera od tri kule visoke do 120 metara.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Novo arhitektonsko rešenje "Bureau Cube Partners" studija zadovoljava kriterijume atraktivnosti budućeg kompleksa. Projekt obuhvata elegantne i fluidne linije sa modernim fasadama. Poštujući nove urbanističke parametre, zadržana je jedna kula visine do 120 metara, dok su ostali volumeni niže visine. U prizemlju kompleksa projektovan je multifunkcionalni prostor koji je koncipiran kao urbana oaza, otvorena ka okolini, sa ciljem promovisanja zajedništva i urbanih interakcija. Ovaj prostor obuhvata raznovrsne javne sadržaje, poput prostora za događaje, edukaciju i kulturne manifestacije.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Moderno oblikovanje kompleksa upotpunjeno je kombinacijom različitih fasadnih konstrukcija, pri čemu dominiraju staklo i zeleni balkoni. Poslednje tri etaže najviše kule namenjene su komercijalnim sadržajima, uključujući bazen, spa centar i panoramski restoran, dok bi na prvom spratu aneksa bio smešten depandans dečije ustanove. Parterno uređenje obuhvata zelenilo, vodene površine, dečija igrališta i druge sadržaje za odmor i rekreaciju. Održivi materijali i sistemi za sakupljanje kišnice doprinose očuvanju životne sredine.

Ukupna bruto površina kompleksa "Tempo Tower" prema idejnom rešenju iznosi gotovo 112.000m2, sa podzemnim etažama od oko 27.000m2. Podzemne etaže obuhvataju garažu sa 710 parking mesta, od kojih je 46 namenjeno osobama sa posebnim potrebama, kao i tehničko-tehnološku infrastrukturu potrebnu za nesmetano funkcionisanje kompleksa.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Ovo arhitektonsko rešenje predstavlja savremeni odgovor na urbanističke izazove, kombinujući estetiku i funkcionalnost kako bi stvorilo dinamičan i održiv stambeno-poslovni kompleks na Bežanijskoj kosi.

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.

24.02.2024 Gradnja

Reef Rocket: održiva alternativa tradicionalnom cementu

Zakoračite u budućnost u kojoj se trajni materijali mogu uzgajati poput useva, regenerišući otpad i ublažavajući zagađenje životne sredine.