Proširenje škole sprečilo seču šume i postalo udobno mesto za učenje

Danas vas slikom vodimo u Poljsku, odnosno mesto Vesola u kom je smeštena nesvakidašnja školska zgrada koja je prošle godine dobila značajnije proširenje.

A ono što je najfascinantnije u ovom projektu jeste činjenica da je proces renoviranja zgrade zapravo spasio 20 prelepih stabala koja su sada postala neodvojivi deo školskog imanja. Proširenje škole je bilo neizbežno, ali je specifična lokacija zahtevala da se pronađe bolje rešenje od seče šume. Kako se iza škole nalazio visoki zapušteni nasip, doneta je odluka da nova zgrada prođe kroz taj deo imanja, te da se šuma ostavi netaknutom.

Nova lokacija je obezbedila više prostora tako da je bilo moguće napraviti učionice normalne veličine kako bi se stvorilo dovoljno mesta za učenje, individualnu terapiju, držanje sastanaka i stvaranje posebnih toaleta za osobe sa invaliditetom.

U novom prostoru opremljena je garderoba, tematske učionice sa ostavama, učionice za jezike i umetnost, senzorna i terapijske sobe. Kako je reč o rasporedu gde najstarija deca imaju časove likovnog i muzičkog vaspitanja samo jednom nedeljno, osmišljen je multifunkcionalan koncept koji podrazumeva odvajanje prostora mobilnim zidovima. Na taj način, škola zapravo prati rad mališana i savršeno se prilagođava njihovim svakodnevnim potrebama kada je učenje u pitanju.

Najteži aspekt projekta je bio spajanje novog dela škole sa starim i postavljanje nivoa, prvenstveno zato što je zgrada morala biti pristupačna za osobe sa invaliditetom. Zbog tih specifičnih zahteva gradnje dužina konektora i nivo novog dela određeni su parametrima rampe za invalidska kolica, dok je sa vrha nasipa skinut metar zemlje kako bi stvari u ovom delu škole bile bezbedne za sve koji tu borave.

Na ovaj način, školska zgrada ne samo da je uspela u svojoj misiji zaštite okolnih stabala, već je i svojim učenicima obezbedila predivan pogled na zeleno drveće tokom celog dana.

photo: xystudio

Povezane teme