Planetarijum u srcu Strazbura: savršeno mesto za početak razgovora o astronomiji

Više slika

Više slika

Planetarium du Jardin des sciences nije samo obična zgrada u strcu Strazbura...

To je remek - delo koje spaja nauku, umetnost i prirodu u jedinstveno iskustvo koje će oduševiti generacije posetioca. Zamislite nebo, kosmos i duboke tajne astronomije - dimenzije ovog programa, nalik snu, bile su izvor nadahnuća za tim arhitekata na čelu sa frenak+jullien i m+mathieu holdrinet, koji su zajedno oblikovali ovu jedinstvenu strukturu.

Ova arhitektonska kreacija, smeštena u samom srcu prestižnog Univerziteta u Strazburu, nije samo zgrada, već svetionik znanja i inspiracije unutar grada koji uspešno povezuje nebo i zemlju. Zgrada se nalazi između impresivnih instituta za zoologiju i geologiju, i sastoji od dva kontrastna volumena koji se ističu među bujnim zelenilom bašte.

Skraćeni konus kućišta za projekciju sa 138 sedišta i njegova elegantna ulazna galerija nagoveštavaju putovanje u svemir, dok se cilindrični volumen koji čini predvorje Planetarijuma otvara prema svetlosti i blještavosti, ukazujući na mnoge edukativne resurse koje nudi Jardin des Sciences. Ovaj planetarijum je posvećen širenju naučne kulture unutar univerziteta i daje kompleksu jednu novu i vidljivu dimenziju.

Ova struktura, inspirisana mašinskim građevinama 19. veka, podseća nas na astronomske merne instrumente kao što je astrolab. Za prolaznike, metalni disk konusa reaguje na promenjlive boje neba, privlačeći poglede i stvarajući dinamičnu vezu sa okolinom. Za lokalne stanovnike koji promatraju ovu zgradu izdaleka, njena fasada podseća na astronomske instrumente postavljene u prelepom vrtu.

Planetarium i recepcija, iako dele neke zajedničke komponente, dizajnirani su na suprotne načine. Planetarijum je fokusiran na unutrašnjost, gdje je periferija prazna dok je središnji deo ispunjen auditorijumom koji nudi neverovatno iskustvo. S druge strane, recepcija je usmerena prema otvorenom prostoru bašte, sa praznom sredinom koja okružuje atraktivnu salu i obližnje zgrade. Ovaj kontrast stvara dinamičku igru između svetla i tame, stvarajući veštačko nebo u okruženju kosmičkog teatra.

Unutar planetarijuma, posetioci su uronjeni u jedinstveno iskustvo koje kreće od svetlosti dvorane do polutame koja je neophodna za kosmički teatar. Drveni paneli strukture uzdižu se do visine od 17 metara, stvarajući impozantne fasete koje vas pripremaju za putovanje u svemir. Blago nagnuta rampa vodi posetioce do vrha gledališta ispod projekcijske kupole, čija suspensija i nagib poboljšavaju osećaj uronjenosti.

Minimalno osvetljenje stvara noćnu plavu atmosferu s visokim koeficijentom apsorpcije. Šest digitalnih projektora postavljenih oko perimetra omogućava posetiocima neverovatno iskustvo koje okružuje čitavu prostoriju.

Ovaj projekt nije samo arhitektonska kreacija već i tehnički podvig. Ugnežđene zapremine poput konusa, kupole i platna za projekcije zahtevale su posebna rešenja i preciznu izgradnju. Ovo uključuje i nekonvencionalnu logiku montaže, poput postavljanja metalne kupole planetarijuma pre nego što se postavi ograda pokrivene kupole.

Briga za životnu sredinu i estetika kombinuju se u izboru materijala - drvo i aluminijum spolja, svetle drvene ploče i gips iznutra - ovi materijali su jednostavni, ali kontrastni. Spoljni izgled zgrade, sa svojim vulkanskim tonovima, dobija dodatnu dubinu zahvaljujući ugljenisanim letvicama od jele, čija tamna tekstura igra srebrne odraze pod niskim sunčevim svetlom.

Unutrašnjost definišu svetli drveni paneli koji doprinose svetloj atmosferi dvorane. Kompaktnost zgrade i pozicioniranje otvora na strani hodnika efikasno smanjuju toplotne gubitke, garantujući optimalne ekološke performanse.

Povezane teme

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.