Piramidalni paviljon izgrađen od 1.600 drvenih greda

Preko 1.600 drvenih greda smešteno je u predivnoj formaciji kako bi formiralo ovaj intrigantni paviljon, delo italijanskog arhitekte Petera Pičhlera...

Privremena struktura izgrađena je u dovrištu Ca' Granda, kompleksa nalik stambenom, koji je u vlasništvu Milanskog univerziteta i posebno za Nedelju dizajna u Milanu.

Nazvan, Future Space, objekat je dizajniran kako bi svetu predstavio pravilnu upotrebu drveta prilikom kreiranja prostornog iskustva sličnog renesansnoj arhitekturi. Paviljon je formiran od dva zakrivljena zida, koja su aranžirana zajedno u formaciji piramidalnog zatvaranja.

Svaki zid sastoji se od međusobno isprepletanih, standardnih drvenih greda, smeštenih na uglovima prethodne. Svaka greda varira u dužini i polako se sužavaju kako se približavaju vrhu, što strukturi pruža njenu zakrivljenu geometriju.

Zidovi su smešteni blizu jedan drugom, ali se ne dodiruju, tako da postoje otvaranja na tri različita mesta, dok se svetlarnik nalazi u samom centru prostora.

Future Space predstavlja samo jednu od nekoliko privremenih struktura kreiranih za projekat nazvan House in Motion, organizovan od strane dizajnerskog magazina Interni. Smeštene na tri lokacije, ove građevine predstavljaju inicijativne projekte dizajnera koji su za zadatak imali da predstave svoj osvrt na instalacije budućnosti.

Pičhler veruje da njegova konstrukcija predstavlja sve za šta se njegov studio zalaže i veruje da će drvo postati materijal budućnosti, kao što je i demonstrirao u projektu planinskog restorana posebnog dizajniranog za Oberholz ski odmaralište u Južnom Tirolu.

Celokupan projekat kreiran je u saradnji sa specijalistom za građevine od drveta, brendom Domus Gaia, ali i brendom koji se bavi osvetljenjem, Zumtobel.

Ova konstrukcija biće postavljena na Ca' Granda, tokom Via Festa del Perdono 7 izložbe, koja će trajati do 28. aprila u sklopu Milanske nedelje dizajna. Nakon toga, paviljon će biti izmešten na drugu lokaciju, uključujući i Venice Architecture Biennale 2018.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Povezane teme