Parket u novom ruhu

Proizvod koji se već decenijama unazad koristi za oblaganje podova u stambenim prostorima svakako je parket. 

Nastao obradom drveta, parket predstavlja isplativu, dugotrajnu, kvalitetnu i estetski prihvatljivu investiciju za budućnost. Naime, svojim performansama parket opravdava poverenje svojih kupaca, garantujući vam dug vek trajanja i postojanost.

Međutim konstantna težnja čovečanstva je i u smeru pronalaženja uvek boljih, isplativijih, ekonomičnijih proizvoda sa jednostavnijim načinom ugradnje, održavanja i popravke. Sa tim ciljem stvorene su različite zamene za nekada opšte korišćeni parket, poput laminata. Najveću pažnju je u poslednjih nekoliko godina privukao parket u novom ruhu – bambus parket.

Parket u punom smislu te reči, ali znatno više prilagođen savremenom dobu. Zbog čega?

Pre svega isti je napravljen od apsolutno prirodnog materijala. U tom smislu je zadržan njegov kvalitet i podignuta funkcionalnost na najviši nivo. Izrađuje se od biljke bambusa koja neophodnu visinu za eksploataciju dostiže veoma brzo. Ova činjenica parket od bambusa čini obnovljivim resursom. Više nije potrebno da se seku šume u prekomernom obimu kako bi se napravio parket od bukve, hrasta, jele, oraha, jasena, tikovine, bagrema, kojima je znatno više godina potrebno da dostignu neophodnu visinu za dalju obradu.

Kao posve prirodno rešenje za uređenje stambenog ali i poslovnog prostora, biranje podne obloge u vidu parketa od bambusa je nešto što nas na korak više približava prirodi. Budući da se poslednjih nekoliko godina posebna pažnja poklanja ekološkoj osvešćenosti, ovo je dobar početak za sve vas koji želite da date svoj doprinos u tom smeru.

Posebna prednost kojom se odlikuje parket od bambusa je svakako jednostavnost prilikom postavke. Isti je iznenađujuće lak za ugradnju, za razliku od drugih vrsta parketa kod kojih je neophodno brušenje i lakiranje, pre upotrebe. Bambus parket se isporučuje kao gotov proizvod koji se samo postavi u određenoj prostoriji, prema priloženim instrukcijama. Osim što štedi vaš novac, ovaj parket jedno doprinosi i uštedi vašeg vremena.

Bambus je biljka koja živi u tropskim krajevima pa je sasvim razumiljiva činjenica da je parket izrađen od ove vrste drveta visoko tolerantan na prisustvo vlage. Otpornost na istu kvalifikuje ga visoko iznad konkurentnih proizvoda jer se ovaj nedostatak smatra glavnim problemom sa kojim se parket može susresti. Osim toga održavanje bambusovog parketa je zaista jednostavno. Redovno brisanje najpre suvom a potom vlažnom krpom je sve što vam je potrebno za njegov dugotrajni sjaj i blistav izgled.

Ž.J.

 

Povezane teme