Ovaj modularni stambeni sistem uspešno rešava globalnu krizu stanovanja

Više slika

Više slika

Ovaj modularni stambeni sistem u Čileu je genijalno rešenje za rastuću stambenu krizu...

Ignacio Rojas Hirigoyen Architects i The Andes House udružili su se kako bi stvorili modularno kućište koje se može konfigurisati i modifikovati za izgradnju jeftinog stanovanja. U vreme i doba kada se stambena kriza svakodnevno ubrzava, prototip industrijskog sistema zgrade je genijalno rešenje koje je proizveo Cromuluk u Santjagu, a konačna montaža se odvija u gradu Kazablanka.

Prototip je zamišljen da da odgovor na hitnu globalnu krizu stanovanja. Arhitekte su odlučile da izgrade kuću kao prvi prototip sistema za izgradnju, ali sa ovim delovima i delovima koji rade kao 'LEGO', možete da dizajnirate i izgradite bilo koju drugu tipologiju.

Udobna i dobro osvetljena spavaća soba unutar modularnog stambenog sistemaphoto: ignacio rojas hirigoyen

Preciznije rečeno, prototip kuće uključuje debelu i slojevitu ploču od drvenih vlakana koja je pojačana drvenim podmodulima koji se međusobno povezuju sistemom brava i klinova. Ovo, zauzvrat, formira temelj ili građevinske blokove za podove, plafone i zidove. Sve ovo stvara modularnu koordinaciju čelične i drvene stolarije bez viška materijala gde svaki deo ima svoje mesto i funkciju.

Svi paneli su postavljeni i ugrađeni u laganu strukturu izgrađenu od recikliranog čelika. Struktura je dimenzija 5 x 18 metara, što zauzvrat gradi kuću koja zauzima 80 kvadratnih metara. Paneli su obloženi parnom barijerom i valovitim metalnim pločama koje obezbeđuju ventilaciju fasade.

Krov je prilično dvovodnog oblika i izrađen je od metala, tako da formira trouglastu rešetku koja nesumnjivo privlači pažnju. Ispod njegove široke strehe postiže se protok vazduha kako bi se kroz prozore ispod njih doveo svež vazduh u unutrašnjost. Takođe služi kao hvatač magle kondenzacijom, što omogućava sakupljanje vode i pruža podršku solarnim panelima za električnu šemu 100% van mreže.

Unutrašnjost kuće uključuje dve spavaće sobe, dva kupatila i otvoreni prostor za trpezariju, dnevni boravak i kuhinju. Kuća je takođe opremljena sistemom za prečišćavanje otpadnih voda. Proces izgradnje prototipa bio je efikasan i maksimalno pojednostavljen.

Modularni stambeni sistem uspešno rešava globalnu krizu stanovanjaphoto: ignacio rojas hirigoyen

Povezane teme

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...