Ova vila je tako dobro integrisana u okolnu zakonom zaštićenu prirodu da je nećete ni primetiti

Više slika

Više slika

Nevidljiva vila izgrađena je kao dodatak istorijskoj farmi i sa poštovanjem je integrisana u okolnu zaštićenu prirodu.

Istorijska zgrada farme nalazi se u zaštićenom selu u blizini fjorda Oslo, koji je naseljen još od doba Vikinga. Vila je izgrađena kao porodična rezidencija i dizajnirana je tako da se prilagodi propisima za zaštićeno područje, prirodi lokacije i upotrebi (kao kancelarija i dom). Rezultat je, spolja, gotovo nevidljiva vila uklopljena u pejzaž sa prekrasnim pogledom na Oslo fjord i definisanim područjima za poslovni i porodični život.

Raspored vile stvara tok i vezu između formalnih i neformalnih funkcija i kombinuje praktičnost i blagostanje. Glavni ulaz se nalazi na severozapadnoj strani zgrade na kraju staze koja je urezana u teren od parkinga. Drugi ulaz je malo stepenište sa zelenim svetlim dvorištem povezano sa prostorijom koja se može koristiti kao kancelarijska soba za goste plus sala za fitnes.

Južna fasada vile je skoro kompletna staklena fasada sa fantastičnim pogledom na fjord i velikim kliznim delovima prema terasi koja povezuje vilu sa baštom i otvorenim prostorom. Formalni dnevni boravak, kuhinja i tri osnovne spavaće sobe gledaju na velikodušne spoljne prostore. Okrenut prema zapadu, porodični dnevni boravak se nalazi na istoj osi sa kupatilom i toaletima koji se završavaju manjim prijemnim i kancelarijskim prostorom koji se udvostručuje kao gostinjska soba okrenuta prema istoku. Sve prostorije u ovoj osi imaju krovne prozore za prirodno osvetljenje.

Zeleni krov na vrhu same vile deluje kao gornja terasa, dok donja terasa i vrt imaju dva vodena elementa. Na istoku je bazen, dok je na zapadu još jedan manji bazen koji sakuplja kišnicu sa krovova i tvrdih površina i zasađen je vodenim biljkama. Voda u bazenima reflektuje nebo i svetlost na isti način kao i fjord i pojavljuje se kao vizuelna veza sa otvorenom vodom.

Izbor betona kao primarnog materijala motivisan je betonskom štalom koja je deo farme. Beton se koristi za zidove, podove i terase, stepeništa, stepenice i bazene, dok su stubovi i nosači izrađeni od čelika. Za unutrašnjost se koristi drvo sa različitim površinskim obradama, poput lakiranog i dimljenog drveta, a spoljašnje drvene ploče su napravljene od kedra.

Unutrašnji podovi su od poliranog betona i nastavljaju se na spoljne terase što ujedno povezuje vilu sa baštom i bazenom i zamagljuje granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti.

Povezane teme

05.06.2024 Gradnja

Počela rekonstrukcija Svetosavskog platoa na Vračaru

Otkrivamo vam sve detalje u vezi sa rekonstrukcijom platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.