Ostvarite san svog deteta i napravite udobnu dečiju sobu u potkrovlju

Da li se sećate kako su Džudi i Piter Šepard pronašli Džumandžija na tavanu?

Sigurni smo da nikada nećete zaboraviti tutnjavu ‘’uklete’’ društvene igre u tom filmu! A možda se sećate Bastijana, dečaka koji je sakrio Beskrajnu priču na tavanu škole? Dečak je bio uvučen u mitsku zemlju Fantaziju, kojoj je očajnički bio potreban heroj da je spase od uništenja... Nije ni čudo što deca, posle ovakvih priča i filmova često razmišljaju o tavanu kao o začaranom prostoru, gde se dešavaju zastrašujuće stvari ili magične avanture! Čarolija je zapravo jedan od razloga zašto potkrovlje treba transformisati u dečiji prostor koji će biti savršen, čaroban i uzbudljiv! Zato smo za vas sakupili sve neophodne informacije koje vredi imati na umu, ako želite da dizajnirate i opremite udobnu sobu na tavanu za vaše mališane.

1. BEZBEDNOST DECE

Jedna od prvih stvari koju morate da uradite je da se uverite da je potkrovlje bezbedno mesto za decu. Najčešće tavanski prosto ima prilično neobrađen i tvrd pod, koji može da izazove povrede - zato se odlučite za tepih od zida do zida, kako biste izbegli loša iskustva i kako bi vaša deca uživala. Izaberite lep, mekan i šareni tepih, koji će osvetleti dečiju sobu u potkrovlju!

2. OSVETLJENJE DEČIJE SOBE

Kada smo kod osvetljavanja prostora, vrlo bitna stvar je obezbeđenje prirodne svetlosti. Savetujemo da ugradite krovne prozore, jer oni pomažu u obezbeđivanju prirodnog svetla i čine prostoriju mnogo privlačnijom i otvorenijom. Da ne pominjemo da prirodno svetlo poboljšava raspoloženje dece, pomaže im da se osećaju bliže prirodi i smanjuje nivo stresa. Još jedna prednost dnevne svetlosti je ta što pomaže deci da se bolje koncentrišu – može biti izuzetno korisno ako planiramo da u prostoriji imamo i sto za učenje. Da li ste znali da je francuska studija iz 2012. u kojoj je učestvovalo preko 2000 dece širom Evrope, otkrila da je količina dnevne svetlosti u učionici poboljšala rezultate na testovima iz matematike i logike do 15%?

 

3. DEČIJE ROLETNE ZA KROVNE PROZORE

A da bi se održao zdrav i udoban ambijent, krovni prozori moraju da stignu sa roletnama! Kako krovni prozori unose prirodnu svetlost, u određeno doba dana, a leti soba može vrlo lako da se zagreje, neophodno je da se koriguje količina svetlosti. Unutrašnje i spoljašnje roletne mogu da zadrže prijatnu temperaturu i obezbede potrebnu količinu svetlosti u prostoriji. Na primer, VELUX spoljašnja roletna sprečava da vaša soba postane previše vruća leti, održava je toplom zimi i omogućava vam da potpuno blokirate svu svetlost iz sobe u bilo koje doba dana – to može biti veoma korisno, naročito kada deca spavaju.4. BOJE ZA DEČIJI PROSTOR 

Pretpostavljamo da znate da, ako zidove ofarbate u belo ili neku drugu svetlu boju, možete stvoriti iluziju većeg prostora. Beli zidovi u enterijeru pružaju prostoriji novi život, svež, čist, moderan izgled, koji istovremeno bolje reflektuje svetlost. Ali, kako soba ne bi bila previše neutralna – na kraju krajeva, govorimo o dečijoj sobi – poželjno je odabrati nameštaj živih boja, velike, šarene slike, tapete sa zanimljivim printom, ili vesele roletne sa dečijim motivima, kako biste kreirali magičan kutak za vaše mališane.

5. DEČIJI NAMEŠTAJ

Pored nekoliko prednosti dečijih soba u potkrovlju, možemo se naći u situaciji da nam je potrebno više prostora za odlaganje dečijih igračaka, odeće, knjiga... Naš savet je da pokušate da napravite police i ormare ugrađene u zid i koje će pratiti kosine, umesto da pokušavate da uklopite konvencionalni nameštaj, koji se jednostavno neće uklapati sa kosim plafonima.

Visoki plafon vam daje priliku da implementirate mnogo zabavnih animacija u sobi vaše dece. Možete postaviti zid za penjanje, viseći krevet ili ljuljašku, dodatne krevete za braću i sestre. Prepustite se mašti i zajedno sa vašom decom osmislite njihov prostor - unesite avanturistički nameštaj, motive sa omiljenim likovima i sl. Mogućnosti su beskrajne, a vaša deca će najzad živeti u svojoj bajci. 

Za sve informacije VELUX kancelariju možete kontaktirati putem kontakt forme na sajtu.

Povezane teme