Originalna gradnja počiva na ravnoteži forme, kompozicije i prirode

Crpeći inspiraciju iz lokalnih australijskih borova, najnoviji stambeni projekat mešovite namene kompanije Koichi Takada Architects je skulpturalan i simpatičan dodatak njegovoj obalnoj lokaciji u australijskom gradu Kvinslendu...

Organske, preklapajuće arhitektonske krivine i linearni ekran čine osnovu za ovu zgradu koja reaguje sa principima pasivnog dizajna u igri. Dizajnirana da ceni lokaciju na južnom kraju plaže Burleigh Heads, ova struktura od 10 spratova okrenuta prema severu nudi 15 jedinstvenih stanova, dva apartmana na dva nivoa sa privatnim bazenima na krovu i impresivne pogodnosti (teretanu, otvoreni bazen i saunu) u prizemlju tokom cele godine.

Prelepa skulpturalna fasada zgrade upućuje na unutrašnje funkcionisanje borova u Norfolku, prirodne ikone u regionu Zlatne obale. Baš kao što njihove šišarke štite seme borova od lošeg vremena i otvaraju se u idealnom prirodnom okruženju, tako se i ova građevina može prilagoditi da zaštiti stanovnike od nepovoljnih vremenskih prilika ili se u potpunosti otvoriti da prihvati 300 dana suptropskog sunca i zadivljujućeg prirodnog okruženja.

Drugim rečima, plutajuće balkonske ploče zgrade se strateški preklapaju kako bi pružile senku spoljašnjim prostorima ispod, dok konusne ivice ploča štrče pored zakrivljenih linija balkona kako bi propustile prirodno svetlo duboko u stanove. Zakrivljene horizontalne letve čine centralnu kičmu ove skulpturalne građevine i naglašavaju organski izraz dizajna. Delujući kao element za zaštitu od sunca tokom leta, oni takođe obezbeđuju privatnost dok istovremeno omogućavaju neprekidan pogled na okean.

Dizajn zgrade je u interakciji sa prirodom i u velikoj meri se bavi stvaranjem “prostora za disanje” za neuporedivo iskustvo života na plaži. Stanovi i apartmani izlaze na velikodušne balkone sa kliznim vratima pune visine i ekranima koji se uvlače, dok velikodušne krovne terase istovremeno nude trpezarijske prostore i prostore za zabavu, privatne bazene i mesta za relaksaciju i odmor. Podovi od prirodnog drveta kroz stanove se vizuelno povezuju sa spoljašnjim prostorima i omogućavaju da se životni prostori preliju na velikodušne balkone, zamagljujući definiciju između iznutra i spolja.

photo credit: Scott Burrows, Paul Bamford & Cieran Murphy

Povezane teme