Odraz energija vode, planine i oblaka: prvi pogled na veliko plutajuće pozorište u Jičangu

Više slika

Više slika

Arhitektonski studio Open Architecture predstavlja svoje novo remek delo: veliko plutajuće pozorište u Jičangu.

Na mestu spajanja reke Jangce i Huangbaj, ovaj impresivni projekat će imati građevinsku površinu od približno 70.000 kvadratnih metara - dovoljnu za smeštaj velikog pozorišta (sa čak 1600 mesta), koncertne dvorane (sa 1200 mesta) i dva manja pozorišta na otvorenom (jedno na krovu, drugo na vodi). Pored toga, zgrada će imati obrazovne objekte, prostore za događaje i izložbe, kafiće, restorane i palube za posmatranje, nudeći posetiocima sveobuhvatno i otvoreno iskustvo.

Prema rečima studija, fluidna forma velikog teatra odražava kretanje i energiju vode, planina, oblaka i magle. Arhitektura je dizajnirana da se uplete i izvuče iz različitih elemenata, uključujući unutrašnje organizacije, uslove životne sredine i javne prostore, sa ciljem postizanja stanja ravnoteže i inkluzivnosti. Veliko pozorište je izgrađeno sa ciljem da doprinese održivom razvoju ovog područja, a usvojene su različite pasivne i aktivne strategije kako bi se osiguralo da zgrada bude ekološki odgovorna.

Veliko plutajuće pozorište u kineskom gradu Jičangphoto: OpenArch

Dizajn velikog pozorišta crpi inspiraciju iz duha vode koji definiše grad Jičang. Voda može izgledati meka, ali može imati beskrajnu snagu - samo pogledajte te klisure koje je isklesala moćna reka, one su dokaz da je upravo voda duša ovog jedinstvenog grada. U skladu sa tim, veliko pozorište će imati dinamičnu i performativnu fasadu koja je bogata izrazima, probijena otvorima različitih oblika. Spoljašnja površina zgrade će imati zakrivljene, mat eloksirane aluminijumske cevi, koje će hvatati suptilne interakcije svetlosti i senke tokom dana.

Deo koji je okrenut ka unutrašnjosti biće ograđen dvoslojnim unutrašnjim slojem dizajniranim sa naslaganom geometrijom da zadovolji unutrašnje funkcionalne zahteve, i spoljnim slojem aluminijumskih cevi koje su usklađene sa celokupnim dizajnom zgrade. Razmak između dva sloja varira, što rezultira stvaranjem nekoliko međuprostora kao što su poluotvorena bašta i kaskadne terasaste bašte. Ovi prostori služiće za regulisanje mikroklime zgrade.

Veliki projekat plutajućeg pozorišta nudi jedinstven pogled na pejzaž zalivaphoto: OpenArch

Veliko pozorište će biti dizajnirano kao delimično plutajuća zgrada, tako da će glavni funkcionalni prostori biti podignuti visoko iznad zemlje kako bi omogućili prirodnu progresiju od planinske unutrašnjosti ka obali, istovremeno stvarajući mogućnosti umetnicima da komuniciraju sa publikom. Pozorište će biti veliki javni prostor za sve, sa vijugavim javnim šetalištem koje povezuje vodeni teatar u prizemlju, pozorište na otvorenom na krovu i vidikovcu na vrhu.

Šetalište i otvoreni javni prostori biće otvoreni za sve, donoseći svima futuristički spektakl i jedinstveni pejzaž zaliva.

Povezane teme

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...