Odmor za mozak – biblioteka sa kosim krovom smeštena u srcu šume

Pozivamo vas da zavirite u ovu predivnu biblioteku smeštenu na 800 metara nadmorske visine u Nacionalnom šumskom parku Nankun, u kineskom gradu Huizou...

Da li postoji bolji i adekvatniji opis ovog prelepog mesta nego jednostavno – odmor za mozak usred nedođije? Ova pomalo mistična građevina na prvi pogled deluje kao nekakav velelepni hotel, samo što se u ovom slučaju radi o hotelu knjiga! A lokacija nikad bolja, blizu podnožja planine, okrenuta ka malenom jezeru i još dodatno okružena gustom šumom, šta više poželeti od života?

Čak i u magli ovaj prostor izgleda kao savršeno mesto gde možete dobiti šolju čaja, odabrati svoju omiljenu knjigu i čitati je do kasno u noć. Ili dan, apsolutno je nebitno, jer enterijer ove biblioteke deluje tako prostrano, moderno i sofisticirano da ćete imati osećaj kao da niste ni napuštali sopstveni dom.

Kosina krova i prozori koji kao da su ugravirani u njemu omogućavaju idealan prodor prirodne svetlosti tokom većeg dela dana, a ukoliko vam čitanje dosadi uvek se možete odlučiti i da jednostavno promatrate nebo iz neke od udobnih fotelja.

Prvobitna zgrada bila je građevina od opeke i drveta sa dvostrukim kosim krovom, pa je tako najniža tačka strehe sada visoka samo 2,2 metra. Savršena mera za stapanje sa okolnim okruženjem ali istovremeno i mudro osmišljena prezentacija teksture materijala, morate priznati.

Sve ove spoljašnje, ali i unutrašnje finese doprinele su stvaranju originalnog jezgra koje je kompletnom ovom projektu dalo nekakav duboki, poseban osećaj. Onaj zbog kog postajemo bar malo pametniji...

Izvor: architizer

Povezane teme