Novo remek delo Zaha Hadid Architects u Rijadu

Više od 20.000 posetilaca dobilo je šansu da se divi novom projektu Zaha Hadid Architects studija, kada je King Abdullah Petroleum Studies & Research Center (KAPSARC) otvoren za javnost po prvi put, tokom saudijske nedelje dizajna…

Ovaj centar, smešten u Rijadu, predstavlja neprofitnu organizaciju posvećenu istraživanju polisa koje potpomažu efikasnu upotrebu energije, pa je kao takav, kreiran upravo sa tom misijom na umu.

KAPSARC je jedan od nekoliko poslednjih projekata koje je Zaha Hadid dizajnirala pre nego što je preminula, a predstavlja prvu građevinu ove kompanije koja je dobila LEED platinasti sertifikat. Ovaj kampus koji se prostire na sedamnaest ari sastoji se od pet različitih građevina koje se spajaju kao ujedinjena celina. Modularni dizajn ovog projekta dozvoljava proširenje u budućnosti, jer se nove strukture veoma lako mogu dodati njegovom dizajnu koji podseća na košnicu.

Dinamična forma svake građevine kreira plutajuće geometrijske rešetke na fasadama i dozvoljava otvorima da propuštaju svetlost, istovremeno smanjujući količinu upotrebljenog materijala. Individualni prostori, iako harmonični, pojedinačno su adaptirani u skladu sa svojom funkcijom, pa tu postoji biblioeka, kompjuterski centar, auditorijum, istraživački centar i molitveni prostor. “Ovaj strukturalni i organizacioni princip odlučen je KAPSARC kompozicijom, i predstavlja amalgam kristalnih formi koje izranjaju iz pustinjskih pejzaža, evoluirajući kako bi se savršeno uklopile sa uslovima svog okruženja”, kažu iz Zaha Hadid Architects studija.

Eksterijerna dvorišta pažljivo su isplanirana kako bi se umanjila izloženost pustinjskoj klimi, dozvoljavajući kreiranje zajedničkih prostora, gde se ideje i misli mogu razmenjivati u neformalnom okruženju. Specijalni “hvatači vetra” na krovu južne strane dvorišta sakupljaju severni vetar kako bi hladili prostor, koji je orijentisan prema indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Koncept mešanja posetilaca sa istraživačima izveden je u čitavoj ovoj građevini, jer otvoreni plan prostora i prostorni slojevi dozvoljavaju vidljivost između spratova i kreiraju jedinstveni osećaj transparentnosti. KAPSARC takođe koristi svu vodu, a poseduje i solarne panele sa kapacitetom 5.000 megavati godišnje. Trideset procenata građevinskog materijala napravljeno je od recikliranih sirovina. Možemo slobodno reći da je arhitektonski studio Zaha Hadid Architects savršeno odgovorio na misiju ovog centra prilikom njegove konstrukcije.

Inače, Zaha Hadid Architects studio, koji je skoro dobio Blueprint nagradu za svoju Port House u Antverpenu, nije nov na tlu Saudijske Arabije. Oni trenutno rade na centru za prezervaciju vodenih površina i dizajnu inovativne metro stanice takođe. Poznati po stilu Zahe Hadid, koja je svoju arhitekturu začinila futurizmom i neobičnim oblicima, po kojoj je studio i dobio ime, oni u čitavom svetu kreiraju strukture koje nam jasno stavljaju do znanja ko je njihov idejni tvorac.

N.Đ.

Izvor: My Modern Met

Povezane teme