Novi oblici i funkcije tradicionalne cigle

Dizajnerski studio iz Kolumbije preispituje jedan od sverastućih energetskih izazova u arhitekturi, koristeći pritom neočekivani građevinski materijal - ciglu.

Specijalizovan u kreiranju održivih domova, Sumart Design and Architecture studio je stvorio Bloque Termodisipador, keramički građevinski material, koji je mnogo bolja energetski održiva alternativa tradicionalnoj cigli od gline.

Bloque je oblikovan kao pravougaonik sa nepravilnim i višestranim trouglom koji je zakačen na njegovo lice. Ugao koji je nastao ovim spajanjem ima nekoliko prednosti, dok novi oblik dozvoljava strujanje vazduha preko površine građevine, redukujući time toplotu koja se apsorbuje u njenom enterijeru. Takođe, pruža i površinu koja štiti od direktnih sunčevih zraka, time još više smanjujući toplotni transfer.

Kao dodatak, Bloques blokovi mogu biti kombinovani na različite načine, i njihovi šuplji kanali dodaju čak i zvučnu izolaciju podugačkoj listi prednosti ovog materijala. Potpuno inovativan i jedinstven oblik ovih blokova podseća na dekorativnu ciglu koja se koristila prilikom izgradnje fasada sredinom prošlog veka na zapadnoj obali Amerike, ali za razliku od te prepoznatljive karakteristike, ove cigle služe u mnogo raznovrsnije, nego samo u dekorativne svrhe.

N.Đ.

Povezane teme