Novi Dorćol: ekskluzivnost i očuvanje istorije u novom stambeno-poslovnom kompleksu

Više slika

Više slika

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol u Venizelosovoj ulici završena je pre planiranog roka...

I ne samo to! Useljenje druge faze projekta započelo je sredinom decembra prošle godine. Ovaj inovativni stambeni kompleks predstavlja pionirsku reurbanizaciju starog industrijskog dela Dorćola, čuvajući i prezentujući autentični identitet ovog područja iz kraja 19. veka, inspirisan kvalitetnim primerima sličnih projekata širom sveta.

Projekat je uspešno integrisao delove postojećih proizvodnih hala sa novim objektima, čime je ne samo sačuvao nasleđe industrijske arhitekture već i dodao autentičnost i ekskluzivnost čitavom prostoru. Mesto na kojem je sada Novi Dorćol imalo je važnu ulogu u istoriji, budući da je tu započeo centar tekstilne industrije otvaranjem "Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije" 1897. godine.

Unutrašnjost novog stambeno - poslovnog kompleksa Novi Dorćolphoto: BeoBuild

Nakon Drugog svetskog rata, kompleks je promenio svoju funkciju, prelazeći iz tekstilne u mašinsku industriju, a njegovi pogoni postali su domaćini poznatog proizvođača liftova "David Pajić Daka". Najvredniji istorijski objekat u krugu fabrike, zgrada "Platnare", pažljivo je rekonstruisana i transformisana u komercijalni prostor javne namene, koji će uskoro otvoriti vrata, uključujući i planirani restoran.

Stambeni deo kompleksa je ostvaren kroz dve faze, obuhvatajući ukupno 572 stana i 30 komercijalnih lokala različitih namena u prizemlju. Ovi lokali poseduju privatne bašte, dok su stanarima na raspolaganju raznovrsne pogodnosti, uključujući vrtić za najmlađe sa privatnim dvorištem, luksuzni spa centar, promenadu sa fontanom, poseban park za kućne ljubimce i sve ostalo što se očekuje u premijum segmentu stanovanja.

Unutrašnjost novog stambeno - poslovnog kompleksa Novi Dorćolphoto: BeoBuild

Tokom prethodne godine, kompleks "Novi Dorćol" je bio prepoznat kao jedna od najprestižnijih lokacija sa najskupljim prosečnim kvadratom u Beogradu u domenu novogradnje, a sada, po završetku izgradnje, nudi kupcima potpuno završene i useljive stanove.

Investiciona kompanija "Deka Inženjering" iz Beograda, poznata po uspešnoj realizaciji stambeno-poslovnog kompleksa ABlok, zadužena je za realizaciju projekta "Novi Dorćol". Radovi na izgradnji druge i poslednje faze započeti su sredinom 2022. godine i uspešno su završeni krajem prošle godine, čak nekoliko meseci pre predviđenog roka.

Prvi pogled na ekskluzivni stambeno - poslovni kompleks Novi Dorćolphoto: BeoBuild

Povezane teme

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.