Nova-stara veranda potpuno transformisala izgled stare engleske kuće

Kuća koja datira iz sredine prošlog veka zahtevala je jednu ozbiljnu transformaciju kako bi popravila svoj odnos sa okolnim vrtovima i poljoprivrednim pejzažom...

A pejzaž je, složićete se, toliko zadivljujuć da bi bilo šteta ne iskoristiti svaki metar ovog imanja (ali i kuće) za uživanje u prekrasnom pogledu na okolnu šumu i staze koje vode u gotovo svim pravcima. Početna zamisao domaćina bila je rušenje originalne i izgradnja nove kuće na postojećem zemljištu. Međutim, u razgovoru sa arhitektama i dizajnerima klijent je shvatio da stari dom ipak ima određeni potencijal, pa je tako odlučeno da se čitav projekat “samo” dobro iznova osmisli i temeljno preuredi.

photo: Freddie Marriage

Projekat je obuhvatio uklanjanje dotrajalih elemenata, obnavljanje unutrašnjih prostorija i uspostavljanje novih načina “gledanja na okolinu” kao i ulaska u baštu. Tako je na jugu imanja izgrađena posebna (takozvana vrtna) soba formirana od stubova obloženih drvetom, koja na izvestan način oponaša originalnu otvorenu verandu.

Njeni stubovi su delimično ispunjeni velikim prozorima sa drvenim okvirima i kliznim vratima pa tako omogućavaju nesmetan ulazak prirodnog svetla u dubinu kuće, ali istovremeno omogućavaju i fantastičan pogled na obližnja polja.

photo: Freddie Marriage

Unutrašnjost ove baštenske prostorije okružuju dva natkrivena spoljna prostora unutar kojih se može sedeti, igrati i ručati tokom cele godine, pa se tako slobodno može reći kako je upravo ovaj kutak postao omiljeno mesto uživanja cele porodice.

Ove prostorije se zatim podižu na neku vrstu postolja koje je obloženo pločnicima od gline, dok se na drugom uglu zgrade nalazi dvospratni nastavak koji se sastoji od dodatnog stambenog prostora i velikog drugog kupatila.

Ovo su ujedno i bili osnovni “kozmetički” zahvati koje je ova ljupka engleska kuća morala da izvrši kako bi postala idealno mesto za porodični život.

Izvor: divisare

Povezane teme