Neverovatan dizajn stanice za prečišćavanje vode koja za temu ima simbol lotosa

Više slika

Više slika

Ovaj izvanredan projekat predstavlja spoj tehnologije, umetnosti i prirode, stvarajući harmoniju između funkcionalnosti i lepote.

Kompanija NODE sa ponosom predstavlja svoj najnoviji projekat - prelepi pejzažni dizajn za stanicu za prečišćavanje vode u parku Honghu, smeštenom u opštinskom parku posvećenom lotosu u šarmantnom okrugu Luohu, u kineskom gradu Šenženu.

Stacionarno postrojenje za prečišćavanje vode predstavlja ključni projekat u borbi protiv zagađenja vode u gradu, a koristi naprednu tehnologiju kako bi voda bila potpuno prečišćena. Međutim, kompanija je otišla korak dalje. Oni su osmislili prelep površinski pejzaž na samom vrhu postrojenja za prečišćavanje vode, dok su podzemne kancelarije smeštene na severnom kraju.

Prelepi pejzažni dizajn za stanicu za prečišćavanje vode u kineskom parkuphoto: Zhang Chao

Projekat se suočio s mnogobrojnim izazovima i zahtevima tokom procesa projektovanja, s obzirom na izuzetan značaj koji će park imati po grad. Na svu sreću, arhitekte su hrabro prevazišle inženjerske okvire i uspele da stvore estetski zadovoljavajući javni prostor maksimalno prilagođen lokalnoj zajednici.

Kroz pažljivo istraživanje i analizu, timm stručnjaka je izvukao inspiraciju iz prostornih prototipova tradicionalnih kineskih arhitektonskih elemenata poput pagoda, paviljona, vidikovaca i hodnika Lingan vrtova. Kreativnim pristupom i suvremenim jezikom dizajna, ovi elementi su preobraženi u jedinstvenu i savremenu estetiku.

Najviši ventilacioni otvori postali su platforma za posmatranje ptica, a lotos je postao centralna tačka parka. Srednje i manje ventilacione cevi su preoblikovane u stepenice i platforme koje su pristupačne posetiocima, a neke su prekrivene zelenilom, stvarajući raznolike prostorne forme za javno iskustvo.

Nakon završetka projekta, ovaj prelepi prostor postao je omiljeno mesto za posmatranje lotosa i opuštanje. Ovaj projekat predstavlja značajan korak napred za kompaniju koja ima za cilj da objekte za prečišćavanje vode, koji su neophodni za svakodnevni život, transformiše u prijatna i ceremonijalna mesta za javno iskustvo i učenje. Na taj način, oni redefinišu značaj infrastrukture kako u duhovnom, tako i u estetskom smislu.

Savršen primer kako pejzažni dizajn dobija potpuno novu dimenziju, postajući izvor inspiracije i očaravajuće iskustvo za sve koji uživaju u ovom prelepom prostoru. Iako se radi o stanici za prečišćavanje vode, slobodno možemo reći da ovaj projekat oduzima dah svojom jedinstvenošću i estetskom privlačnošću.

Stanica za prečišćavanje vode uspela da postane centralni društveni projekat i prelepi parkphoto: Zhang Chao

Povezane teme

05.06.2024 Gradnja

Počela rekonstrukcija Svetosavskog platoa na Vračaru

Otkrivamo vam sve detalje u vezi sa rekonstrukcijom platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.