Nemački grad uskoro dobija prvi kampus kružnog oblika posvećen veštačkoj inteligenciji

Više slika

Više slika

Nemački grad će imati upečatljiv kružni kamp sa funkcionalnim kompanijama, laboratorijama i centrom za inovacije za startapove.

Sa kružnim master planom, arhitektonski studio MVRDV, koji ujedno i stoji iza ovog projekta, želi da pozicionira kampus kao međunarodno vodeći, prikladan za AI tehnologiju. Ambicija je da se stvori dovoljno prestižan centar koji će moći da se takmiči sa svetski poznatim tehnološkim kampusima kao što su Silicijumska dolina i oni u Šenženu. Kružni oblik povećava globalnu istaknutost kampusa i čini ga prepoznatljivim.

Osnovu glavnog plana čine dve zelene ose koje dele krug na pola, od kojih je jedna istorijska rimska staza koja čini glavnu rutu sever-jug. Oko zgrada kampusa je staza dužine 1,2 kilometra. Atletska staza, skejt park, tribine i vidikovci u okolini obezbeđuju prelaz u okolni pejzaž i aktiviranje kampusa.

Većina zgrada kampusa ima jednostavne pravougaone oblike i visoke su između 27 i 30 metara. Zahvaljujući njihovom obliku, efikasna mreža i upotreba obnovljivih materijala čine gradnju efikasnom. U srcu plana izdvajaju se brojne „specijalnosti“, sa jedinstvenim tipologijama i višim strukturama koje formiraju horizont kampusa.

Najupečatljiviji deo kampusa je takozvani „komunikacijski centar“, okrugli toranj na centralnom trgu. U ovoj kuli se nalazi centar za posetioce i obuku i može biti domaćin događaja, izložbi i konferencija. Pošto je kampus kompaktnog oblika, ostavlja veliku površinu koja se može transformisati iz travnjaka. Sa parametarskim pejzažnim dizajnom, otvoreni prostor će uskoro biti podeljen na šumu, voćnjake i eksperimentalne bašte za biodiverzitet i tehnologiju veštačke inteligencije koja se odnosi na poljoprivredu.

Tokom rada, potrošnja energije kampusa biće oko osamdeset procenata manja od one u kampusu slične veličine. Bioklimatske fasade i energetski efikasne instalacije treba da pomognu da se kampus učini energetski efikasnijim koliko je to moguće. Obnovljiva energija će se proizvoditi pomoću vetroturbina i solarnih panela, a zatim će se skladištiti pomoću baterija.

Pored toga, koristiće se skladište toplote i hladnoće u zemlji. Ove mere u kombinaciji sa pošumljavanjem pejzaža učiniće kampus karbonsko neutralnim tokom njegovog životnog veka. Inovacioni park Veštačka inteligencija je dizajniran za Ipai konzorcijum, koji se sastoji od Diter Švarc fondacije, opštine Hajlbron i Švarc grupe.

Povezane teme

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.