Najviši estetski standardi i održivost u velikom pakovanju

Nova zgrada Montagne du Parc u Briselu je izvanredan primer kako se koncepti održivosti mogu primeniti u ranoj fazi arhitektonskog završetka.

Ispunjavajući potrebe klijenata za energijom, potrošnjom resursa i strukturalnim zahtevima, projekat postavlja visoke estetske, društvene i kulturne standarde, što rezultira arhitektonskim draguljem - i za banku i za grad.

Građevinski radovi su započeti pažljivim rušenjem stare zgrade sprat po sprat na licu mesta. Zahvaljujući pažljivom odvajanju materijala i reciklaži, ovo pažljivo rušenje obezbedilo je vredne resurse kao dobar primer cirkularne ekonomije.

Velika podzemna konstrukcija je takođe ponovo iskorišćena, dok mali broj mesta za parkiranje automobila (u poređenju sa stajalištima za bicikle) ukazuje na posvećenost zgrade u pogledu zaštite životne sredine.

Korišćenje postojećeg podzemnog prostora kao sezonskog akumulatora toplote zajedno sa solarnim panelima na krovu obezbeđuje visoko efikasan rad i uštedu, dok veliki krov istovremeno služi kao stanište za ptice, pčele i razne biljke.

Izgled zgrade definisan je nosećim osloncima koji ublažavaju obim zgrade. Polihromni efekat se stvara sa prelivajućim zelenim granulatom minerala fuksita koji se dobija kroz ekološki optimizovan sistem transporta i obrade.

Stubovi su napravljeni korišćenjem višekratnih umetaka od lokalnog drveta, a rebrasta krovna konstrukcija obezbeđuje ekonomičnu upotrebu materijala.

Arkade, dvorišta i lift koji povezuje dva dela su dostupni javnosti, dok atrijum i glavni lobi zadržavaju potrebnu privatnost. Kada je u pitanju unutrašnjost objekta, zgrada je dizajnirana za fleksibilnost, omogućavajući niz upotreba uključujući zdravstvenu i stambenu, dok prizemlje pruža prostor za prodavnice, ugostiteljstvo i javnu upotrebu.

Povezane teme