Najveći holandski stadion biće završen do kraja sledeće godine

Internacionalna arhitektonska firma OMA predstavila je šematski dizajn za novi stadion Fejenord u holandskom gradu Roterdamu.

U pitanju je ikonična građevinska struktura koja se delimično nalazi iznad reke Mas, odnosno dizajn stadiona koji predstavlja DNK sadašnjeg Fejenordovog De Kuip-a. Sa planiranih 63.000 sedišta i savršenim oblikom posude formirane od neprekidnih zakrivljenih slojeva, novi stadion će biti najveći fudbalski stadion u Holandiji.

Kao što ćete i sami videti u galeriji, zamisao je da sa svakog sedišta posetioci imaju senzacionalan pogled na teren. Stadion je multifunkcionalan i može se programirati za razne događaje velikih razmera kao što su koncerti i kongresi u dane bez utakmica. Glavni ulaz oko stadiona takođe nudi jedinstven javni prostor sa neverovatnim panoramskim pogledom na ceo grad.

Novi stadion je inače deo većeg urbanističkog master plana za Južni Roterdam koji je razvila OMA u saradnji sa fudbalskim klubom Fejenord i opštinom Roterdam u poslednjih par godina. Ovaj projekat će biti kultno mesto kako za igrače tako i za navijače Fejenorda, ali i za celu reprezentaciju Holandije.

Stadion ispunjava sve UEFA propise najvišeg nivoa i postavlja nova merila kada je savremeni dizajn stadiona u pitanju. Nakon zvaničnog odobrenja šematskog dizajna od strane Fejenorda, OMA će nastaviti sa detaljnim dizajnom stadiona.

Planirano je da novi stadion bude otvoren 2023. godine.

izvor: oma

Povezane teme