3D štampač napravio kuću za samo dva dana

Mogućnosti savremene gradnje su neverovatne a dokaz za to je belgijska kompanija Kamp C.

Ona u svom posedu ima najveći evropski 3D štampač. Svojim klijentima, ona može da obezbedi 3D štampu u vidu dvoetažne kuće. Poduhvat koji zahvata površinu od 90 kvadratnih metara, štampan je u jednom komadu. Kao prva na svetu, kuća ovakvog tipa gradnje, pomerila je granice savremenog pristupa dizajnu, arhitekturi i izgradnji.

Dvospratna kuća, smeštana u Westerlu u Belgiji, deo je evropskog projekta C3PO uz podršku Evropskog fond za regionalni razvoj. Ideja koja stoji iza projekta je da ovo dostignuće da ohrabrenje firmama koje se bave građevinarstvom, odnosno da uz pomoć 3D štampe betonom lakše i brže grade različit spektar objekata.

Ovaj poduhvat je jedinstven po tome što je kuća ispisana u jednom komadu fiksnim 3D betonskim štampačem. Raniji poduhvati 3D štampačima podrazumevali su manje građevine i osnovna razlika je bila u tome što su delovi štampani u fabrikama, a ne na licu mesta, gde su kasnije sastavljani.

Dvospartna kuća nastala u okviru ovog projekta tri puta je jača od kuće građene klasičnim blokovima. Čvrstoća na pritisak kompresije je tri puta veća od one kod klasične brze gradnje, a u vremenu koje nam predstoji ona će biti testirana i dalje, kako bi se utvrdilo da li će se njena čvrstoća zadržati u dužem periodu.

Pored vlakana sadržanih u betonu, pri 3D štampi korišćena je samo minimalna armatura, što znači da se štedi do oko 60 % materijala, vremena i novca za izgradnju ovakvog tipa. Ovakva kuća može se sagraditi za svega dva dana u bliskoj budućnosti, sa kompletnom pripremom koja iznosi svega 3 nedelje.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme