Najoriginalniji muzej na svetu povezuje čoveka, prirodu i univerzum

Muzej Liyang se nalazi u jugoistočnom uglu Yan Lake Parka, u novom urbanom okrugu Šangaja...

Postoji li bolji način za povezivanje urbanog javnog prostora sa okolnom prirodom? Verujemo da ne, jer za ove organske linije i valovite planine slobodno možemo reći da komponuju melodičnu muziku u planinskoj šumi. Otvoreni stav ove građevine pozdravlja ljude iz svih pravaca, dok savršena kombinacija terena govori o pejzažnoj kulturi i stvara orijentalni poetski život.

Arhitekte koje su radile na ovom velelepnom projektu kreirale su koncept u pozadini ove priče i transformisali ga iz istorijske antike u arhitektonski oblik. Sa orijentalnog stanovišta, arhitektura se posmatra kao deo prirodne celine koja sadrži i unutrašnji i spoljašnji prostor, to je prostor koji povezuje čoveka, zemlju i univerzum. Tim arhitekata razmatrao je odnos između melodije i prirode, interakcije čoveka i arhitekture, pružajući poetski proces vizualizacije kulture i životnih čula.

Koncept dizajna sadrži tri osnovna elementa: Kejing (vizualizaciju i scenario), Ksuange (zadržavanje i pevanje) i Liuzhuang (protok), koji pomažu da se kreira diskusija o tome šta je suštinski prostor, a šta orijentalna arhitektura.

Gornji deo muzeja Liyang pripada takozvanoj plutajućoj arhitekturi, a njegovo izdubljeno telo sadrži izložbene hale "sadašnjosti, prošlosti i budućnosti". Njegova lokacija pored jezera pruža višestruki pristup i pogled na ukrštanje, dok sam dizajn muzeja naglašava pristupačnost zgrada i kombinaciju više koncepata.

A kako plutajuća arhitektura sedi na brdima, slobodno se može reći da i ona postaju deo muzeja. Njegov organski oblik se meša i proteže u okolno zemljište. Ulazni trg se nalazi na jugozapadu terena, tačno ispod lebdećeg tela muzeja, i funkcioniše kao glavni ulaz u muzej, dovodeći posetioce unutra.

Centralno dvorište ima svoju klimu, a noću njegove popločane zone u obliku kapi deluju kao otvoreni prozor za širenje svetlosti u nebo.

Izvor: architizer

Povezane teme