Najnovije remek delo Zahe Hadid: impresivan most od čelika na reci Jangce

Skulpturalni čelični lukovi podržavaju most na reci Jangce, još jedno maestralno delo arhitekture koje potpisuje čuveni studio Zaha Hadid Architects.

Dva simetrična čelična luka definišu ovaj most koji se proteže 295 metara preko pritoke reke Tuojiang u Čengduu. Pod nazivom Most na reci Jangce, strukturu koriste automobili, biciklisti i pešaci i trebalo bi da postane orijentir za grad u provinciji Sečuan. Zaha Hadid Architects dizajnirala je most tako da se poveže sa postojećim gradskim sistemom puteva i aerodromom.

Njegovi čelični lukovi se protežu 30 metara sa obe strane palube, naginju se zajedno dok se podižu, a podržavaju ih konusni stubovi i oslonci koji doprinose njegovoj skulpturalnoj formi. Dok se podižu, lukovi se naginju zajedno da dodiruju tangencijalno na svojoj kruni, stabilizujući strukturu od bočnih sila vetra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

Dinamična zakrivljenost potpornih stubova i oslonaca mosta se sužavaju u njegove primarne lukove i putnu palubu, definišući skulpturalni orijentir unutar transportne infrastrukture Čengdua.

Most na reci Jangce ima središnji raspon dug 185 metara, dok su sekundarni rasponi koji se spajaju sa obalama reka dugački 55 metara. Konstrukcija je bila pretežno montažna, što znači da je isporučena na gradilište u delovima pre nego što je povezana sa zavarivanjem na licu mesta, što je pomoglo da se skrati vreme izgradnje.

Prema Zaha Hadid Architects, lukovi se koriste u dizajnu jer obezbeđuju najefikasniju strukturu mosta za raspone između 120 i 250 metara. U međuvremenu, spoj dva luka na vrhu mosta je dizajniran za stabilnost protiv bočnih vetrova.

Paluba mosta napravljena je od prefabrikovanih betonskih panela, a njegove ivice su obložene kutijastim nosačima dizajniranim da izdrže spoljne sile svakog luka dok istovremeno smanjuju opterećenje na betonskim temeljima. Zanimljivo je dodati i da u reci preko koje se proteže most nema temelja, već se on nalazi na stubovima na svakoj obali.

Pored svog estetskog dizajna, arhitektonska struktura je namenjena da putovanje učini brzim i lakim, protežući se na suprotne obale reke i stvarajući puteve, biciklističke i pešačke staze.

Povezane teme

05.06.2024 Gradnja

Počela rekonstrukcija Svetosavskog platoa na Vračaru

Otkrivamo vam sve detalje u vezi sa rekonstrukcijom platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.