Moderna kamena kuća sa dvorištem u središnjem delu

Jedinstven moderan dom sagrađen od kamena u svom središnjem delu sadrži vrlo prostrano dvorište, zbog čega privlači našu pažnju.

Casa Tapihue je delo Matias Zegers Arquitectos studija koje je smešteno u vinogradu u Kazablanci, pri čemu je za gradnju kuće korišćen beli kamen. Dvorište sa kaminom nalazi se u njegovom središnjem delu i unosi interes u celu priču. Rezidencija je dobila ime po dolini Tapihue, koja zauzima regiju između dve planine u regionu Čilea kojim donimiraju vinogradi.

Porodična kuća dizajnirana je kako bi vlasnicima pružila brojne mogućnosti za uživanje u prirodnom pejzažu, pri čemu je istovremeno zaštićena od žestokog vetra koji je karakteritičan za ovo područje. Četiri volumena raspoređena su oko kvadratnog centralnog dvorišta popločanog koncentričnim prstenovima. U centralnom delu dvorišta nalazi se metalni kamin oko kog se gradi kompletna priča.

Mirna atmosfera i predivan krajolik prepun aroma na dohvat su ruke, pri čemu je u ovom domu privatnost na najvišem nivou. Sa aspekta gradnje primetno je da je ona podignuta gotovo metar iznad nivoa zemlje i smeštena na betonskom postolju, kako bi se onima koju su u kući i dvorištu obezbedio fantastičan pogled na redove zasađenih loza koje se nalaze izvan zidina kuće.

Sa spoljne strane dvorišta drveće i bujne biljke formirale su predivno okruženje koje kamene zidove omekšava dozvoljavajući im da na suptilan način prikažu svoju organsku formu. Klizna vrata mogu se otvoriti ka terasi i omogućiti mirisima vegetacije da se provuku kroz unutrašnjost. U jednom kutku dvorišta kraj kamenog zida nalazi se spremište za vodu u koje se sliva kišnica.

Izloženi betonski zidovi, drvo i kamen oplemenjuju unutrašnjost čineći je vrlo prijatnom i prozračnom. Ugrađeni nameštaj, police i niske klupe čine prostor minimalističkim i savršenim za funkcionisanje porodice sa više članova. Velika biblioteka zauzima jednu stranu kuće, ističući se u prostoru svojom veličinom. Kada se stoji kraj kamina u dvorištu, kroz police sa knjigama vide se planine u daljini, budući da je zid naspram biblioteke načinjen od stakla. Krovna konstrukcija je elegantno spuštena i svojim čeličnim odsjajem daje savršen kontrast prirodnim materijalima koji su korišćeni za gradnju i opremanje kuće.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme