Moderna ekstenzija stare beogradske zgrade

Ova stara beogradska zgrada kod Leopoldove kapije, nedavno je potpuno restaurirana i na svom vrhu dobila je dva moderna dupleksa...

Na vrhu zgrade, ahitekte zadužene za projekat ove ekstenzivne izgradnje, Danilo Nedeljković i Ela Nešić, kreirali su potpuno novu fasadu modernog stila, koja nastavlja linije i strukturu starog objekta i deluje kao ekspanzija zadužena za stvaranje novih etaža.

Radovi su izvršeni tokom ove godine i celokupna konstrukcija prostire se na 300 m2. Istorijska zgrada i njeni enterijeri posedovali su veoma malo prirodne svetlosti, isključivo zbog svoje orijentacije ka jugu. Nova staklena fasada, sa druge strane, pruža svom enterijernom prostoru obilje dnevne svetlosti i daleko vedriji izgled, u suštoj suprotnosti sa stambenim objektom na kome je nastala.

Predstavljanjem staklenih zidova fasadnog dela okrenutog ka ulici, došlo je do nulifikacije enterijernog i eksterijernog razdvajanja, kao i dodatne dematerijalizacije novih spratova. Segmenti fasadnog dela ove interesantne ekstenzije predstavljeni su žuto ofarbanim staklom, koje nastoji da održava svežinu novih delova, ali i vizuelnu konekciju sa određenim elementima postojećeg objekta.

Enterijerni prostor dizajniran je za multinamensku upotrebu, koja se trenutno zasniva na komercijalnim radinostima, ali organizacija novog prostora može veoma lako biti transformisana u klasičan stambeni ambijent.

N.Đ.

Izvor: HomeDSGN

Povezane teme