Moderan dizajn klasične kuće u Belgiji od bele cigle

Kompaktan urbani dizajn, dobija sve više pažnje u poslednje vreme.

Teži se ka kombinacijama do sada ne spojivih sistema gradnje, dizajna i arhitekture. Urbano okruženje je vrlo često zahtevno za gradnju. Malo prostora, uske parcele, kao i pronalaženje ravnoteže između estetike i ergonomije problemi su kojima se treba posvetiti pažnja. Kuća do koje vas danas vodimo nalazi se u Belgiji, i ističe sve svojim urbanim dizajnom. Ona nosi naziv Vinken House i karakteristična je po tome što spaja klasiku sa modernom funkcionalnošću.

Pri kreiranju ove kuće fokus je bio na stvaranju rezidencije koja će maksimalno uštedeti prostor, a s druge strane vlasnicima obezbediti komfor koji im je neophodan. Porodica u čijem je vlasništvu ova kuća, ranije je živela u mnogo većoj kući, dok je parcela na kojoj je ova kuća građena bila upola manja. Samim tim trebalo je premostiti ovaj problem, stvaranjem više vertiklanih prostorija i korišćenjem više krovova koji su ujedno oblikovali spoljašnji izgled kuće.

Ono što je posebno interesantno u pogledu gradnje ove neobične kuće je činjenica da je za oplemenjenje njene spoljašnjosti korišćena bela cigla. Upečatljive crvene linije između cigala dale su kući specifičan izgled i izražajnost. Na ovakav način klasična kuća od opeke pronašla je savršen način uklapanja u moderan svet. Drveni okviri oko prozora i velika drvena vrata, predstavljaju teksturalni kontrast koji sa sobom nosi notu tradicije.

Unutrašnjost je ispunjena svetlošću i kroz nju se proteže minimalistički stil. Ova kuća predstavlja jasan dokaz da je moguće ispuniti očekivanja u pogledu komfora i funkcionalnsti kada je savremena gradnja u pitanju, čak i ako je prostor sa kojim se raspolaže vrlo mali i uzak. Skladan dizajn i zanimljive kosine učinile su da uprkos težnji ka prostranosti ova kuća ne deluje previše ogromno na malom prostoru.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme